Amerikai F-35-ös vadászgép lezuhant Új-Mexikóban

Tegnap Új-Mexikóban lezuhant egy ritka amerikai F-35-ös tesztrepülőgép, ami komoly kihívások elé állíthatja az amerikai védelmi ipart és a projekt költségeit.

A Defense One jelentése szerint egy súlyos baleset történt kedden délután, amely az amerikai védelmi ipar egyik legnagyobb ambícióval rendelkező projektjét, az F-35 Lightning II fejlesztését érintette. Egy különleges fejlesztési tesztrepülőgép, amely a Lockheed Martin texasi Fort Worth-i létesítményéből indult Kalifornia felé, egy utántöltést követően zuhant le. A pilóta, aki kormányzati alkalmazott volt, időben katapultált és stabil állapotban került kórházba. A lezuhant gép egy "Technology Refresh 2" technológiával felszerelt változat volt, amely további tesztberendezéseket kapott volna az Edwards légibázison.

Az F-35 program már július óta szoftverproblémák miatt áll, ami tovább súlyosbítja a helyzetet, hiszen az új repülőgépek egyszerűen felhalmozódtak a Lockheed létesítményeiben. A most balesetet szenvedett gép egy S/VTOL (Short/Vertical Take Off and Landing) képességű F-35B volt, amelyet elsősorban a tengerészgyalogság használ.

Az F-35B változatok nagy beruházást jelentenek, hiszen minden egyes példány átlagosan 109 millió dollárba kerül. Ezért minden ilyen baleset nem csak technikai visszaesést, hanem jelentős pénzügyi veszteséget is okozhat az amerikai védelmi költségvetés számára.