Amerikai lakáshitelek kamatemelkedése

Az Egyesült Államokban a 30 éves jelzáloghitelek kamata három hét csökkenés után ismét emelkedett a május 24-én záródott héten. Az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) által közzétett adatok szerint a 30 éves lejáratú lakáshitelek átlagos kamata 7,05 százalékra nőtt, ami négy bázispontos emelkedést jelent az előző héthez képest.

A kamatemelkedés egy három hétig tartó csökkenő trendet zár le, amely során a kamatok 7,29 százalékról kezdtek mérséklődni. Tavaly október végén a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 7,90 százalékon állt, ami több mint 23 éve a legmagasabb szintet jelentette.

A jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban a múlt héten 5,7 százalékkal csökkent, ami az előző heti 1,9 százalékos növekedést követően történt. Az MBA szezonálisan kiigazított adatai alapján a refinanszírozási kérelmek száma 13,6 százalékkal esett vissza, míg az új lakásvásárlással kapcsolatos hiteligénylések 1,1 százalékkal mérséklődtek.