A nyugdíjas évek anyagi kihívásai

Az Economx és a Pulzus kutatása alapján a magyarok többsége aggódik a nyugdíjas évek anyagi nehézségei miatt, és sokan már most takarékoskodnak a későbbi évekre.

A felmérés szerint a válaszadók 70 százaléka már tudja, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a megfelelő életszínvonal fenntartásához, és nehézségekkel kell majd szembenézniük idősebb korukban. A megkérdezettek többsége kiemelkedően fontosnak tartja a nyugdíjmegtakarítást, és 65 százalékuk már gyűjti is a pénzt erre a célra. Ugyanakkor majdnem minden ötödik válaszadó még nem tett félre semmit a nyugdíjas éveire.

A kutatásból az is kiderül, hogy a válaszadók 20 százaléka pozitívabban tekint a jövőbe, és reménykedik a gondtalan nyugdíjas években, míg 4 százalékuk úgy véli, hogy az állami nyugdíj önmagában is elegendő lesz számukra. A megkérdezettek 86 százaléka tartja fontosnak a nyugdíjmegtakarítást, és közel minden ötödik válaszadó tervezi, hogy elkezd spórolni az idősebb korára.

A már nyugdíjasok tapasztalatai szerint a megtakarítás fontos döntés volt: 93 százalékuk így vélekedik. Azok közül, akik nem tettek félre, több mint a fele bánja, hogy nem gondoskodott előre a kiegészítő összegről az állami nyugdíj mellé.

A válaszadók 60 százaléka azért döntött a megtakarítás mellett, mert előre látta, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő, 42 százalékuk az anyagi biztonság miatt, míg minden negyedikük az egészségügyi kiadások miatt kezdett el időben félretenni. A szakértők szerint körülbelül 15 év múlva várhatók komolyabb gondok, és ez idő alatt szükség lenne a nyugdíjrendszer reformjára.