A hazai irodapiac jelenlegi helyzete és a várható trendek

A magyarországi irodapiac nem mutat pozitív képet, és a szektor fellendülésére legkorábban 2025-ig kell várni. A TriGranit bérbeadási igazgatója, Makk Károly Dömötör szerint az ESG-elvárások előnyösen hathatnak a prémium kategóriás irodaházak piacára.

A hazai irodapiac jelenlegi helyzetét tekintve nem állunk jól, és a következő években sem várható gyors javulás. A Magyar Nemzeti Bank Kereskedelmiingatlan-piac jelentése szerint a budapesti irodapiacon a kihasználatlansági ráta 2023-ban 13,3%-ra emelkedett, az ipari-logisztikai piacon pedig 8,6%-ra nőtt a kihasználatlanság. A befektetési forgalom 38%-kal csökkent az előző évhez képest, és a befektetők a magas finanszírozási költségek miatt óvatosak maradtak. A bankok is szigorítottak a hitelezési feltételeken, ami nehezíti az új fejlesztések finanszírozását.

Makk Károly Dömötör, a TriGranit bérbeadási igazgatója szerint a Covid-19 járvány komolyan érintette az irodapiacot, és bár voltak olyan szektorok, amelyek profitálni tudtak a helyzetből, ezek nem voltak képesek megmenteni a teljes piacot. A jelenlegi helyzetben a piac közel 65 százaléka megújított szerződésekről szól, és sokan inkább kivárnak.

Az irodák szerepe továbbra is fontos marad, funkciójuk átalakul, és a közösségi terek, valamint a kollaboratív munkafolyamatok előtérbe kerülnek.

Mi várható idén?

Az ingatlanpiaci szakember szerint idén sem várható jelentős fellendülés, többek között a háború közelsége miatt. Azonban 2025-ben lehetőség nyílhat a piac élénkülésére. Az A-kategóriás irodaházak esetében az ESG-elvárások pozitív hatással lehetnek, mivel sok cég nem költözhet kevésbé környezetbarát irodákba.

A koronavírus-járvány előtti állapotokhoz képest az ingatlanfejlesztési költségek megháromszorozódtak, és a régi fejlesztési modellek már nem rentábilisek.

: Portfolio Checklist, Makk Károly Dömötör, TriGranit bérbeadási igazgatója.