Zsiday Viktor: trendforduló előtt lehet az egyik deviza

A japán jen eddig nagyon gyenge volt, de a közelmúlt változásai miatt érdemes rá figyelni - írja Zsiday Viktor a Hold alapkezelője a blogján.

A szakember szerint rövidebb távon majdnem mindegy egy tőkepiaci eszköz árfolyamának alakulása szempontjából, hogy olcsó-e vagy drága, mert más tényezők mozgatják: piaci hangulat, uralkodó trend, befektetői percepciók, gazdaságpolitikai beavatkozások, ezekre való várakozások, illetve a várakozások változása. Hosszabb távon (5+ év) azonban a nagy tőzsdék, devizák, kötvénypiacok hozama döntően a kiinduló értékeltségtől függ: a nagyon drága piacok többéves távon nem sokat hoznak, a nagyon olcsók pedig jellemzően jó eredményeket generálnak.

A jen elképesztően olcsóvá vált minden devizával szemben (különösen a dollárral, de jellemzően a többivel is), amit minden standard devizaértékelési indikátor alátámaszt.

A jen árfolyamát lassan egy éve figyelem, ugyanis pontosan tudom: attól, hogy valami olcsó, még nem feltétlenül jó befektetés. Ki kell várni azt a pillanatot, amikor az addigi tényezők változni kezdenek - írja Zsiday.

A jent eddig a nagy hozamkülönbség gyengítette: a japán kamatszint nulla körül volt, míg a fejlett világ többi országában kb. 3-6%. Ez (a carry trade) hajtotta egyre nagyobb mélységekbe a jen árát.

Mitől tud ez megváltozni?

Vagy attól, hogy a fejlett világban lassulás/dezinfláció/recesszió alakul ki, és kamatot kell vágni – mert ebben az esetben a csökkenő kamatkülönbséget látva a devizakereskedők a korábban nyitott carry-trade pozíciókat elkezdik lezárni ami másokat is zárásra késztethet, és ez egy nagyon gyors önerősítő folyamattá válhat. Vagy attól, hogy Japánban tartós fellendülés alakul ki, és a japán jegybank elkezdi emelni a kamatszinteket (illetve feljebb engedni a kötvénypiaci hozamokat).

Zsiday Viktor szerint a fejlett világban nem zárható ki egy recesszió és ha ez bekövetkezne, akkor a jen nagyot tudna erősödni.