Az amerikai tőzsdék tovább emelkedhetnek

A UBS elemzője pozitívabbra fordult az amerikai tőzsdékkel kapcsolatban, a recessziós kockázatok csökkenése és a vállalati eredmények kedvező alakulása nyomán megemelte az S&P 500 index idei célárát. A Business Insider szerint a jelenlegi szintekről további 6 százalékos növekedést jósolnak.

A UBS a Wall Street egyik legoptimistább elemzője lett az S&P 500 index tekintetében, miután a héten 5400 pontról 5600 pontra emelte az indexre vonatkozó célértékét, ami a tegnapi zárószinthez képest 6,3 százalékos emelkedést jelent. Februárban már módosították az irányadó amerikai index célárát, de a legutóbbi makrogazdasági adatok alapján úgy ítélték meg, hogy a korábbi 5400 pontos cél túlzottan pesszimista.

Az amerikai GDP-növekedési kilátások 2024-re jelentősen javultak, 1,6 százalékról 2,4 százalékra, és a recessziós kockázatok is csökkentek több mutató szerint. A negyedéves vállalati jelentési szezon is jobban sikerült, mint várták; az elemzői konszenzus 4,1 százalékos növekedést jósolt az S&P 500 index egy részvényre jutó eredményére, de a valóságban 10,6 százalékos év/év alapú növekedést értek el. A második negyedév további pozitívumokat hozhat, és a UBS az S&P 500 index EPS-ére vonatkozó előrejelzését is mintegy 2 százalékkal emelte 2024-re és 2025-re.

A Wall Streeten a medián célár az S&P 500 indexre jelenleg 5300 pont, ami megegyezik az index aktuális állásával, így a UBS 5600 pontos célára kiemelkedik a nagy elemzőházak között. Azonban vannak kevésbé optimista vélemények is, amelyek szerint a recesszió negatívan érintheti az Egyesült Államok gazdaságát és a részvénypiacokat.