A Microsoft mesterséges intelligenciája lehet a legpontosabb időjárás-előrejelzés kulcsa

A Microsoft új technológiája, amely mesterséges intelligenciát használ, a ForecastWatch független tanulmánya szerint jelenleg a legpontosabb időjárás-előrejelző a világon. A redmondi óriáscég már 2022-ben is ünnepelhette ezt a sikert, és azóta is folyamatosan javítja előrejelzéseinek pontosságát, amely a legutóbbi adatok szerint több mint 11 százalékkal nőtt.

A Microsoft szerint a hagyományos időjárás-előrejelző rendszerek szuperszámítógépekre és bonyolult fizikai szimulációkra támaszkodnak, azonban a Microsoft Start időjárás-alkalmazásban alkalmazott mesterséges intelligencia alapú megközelítés teljesen új alapokra helyezi az előrejelzéseket. A cég gigantikus időjárási adatkészleteket, nagyméretű számítógépes modelleket, topográfiai információkat és a felhasználók valós idejű adatait kombinálja, hogy maximális pontosságot érjen el.

Az AI által támogatott előrejelzések a percről percre szóló eső- és havazásjóslatoktól kezdve a felhőmozgások előrejelzésén át a 30 napos időjárás-előrejelzésekig terjednek, és ígéretük szerint a jövőben még pontosabbak lesznek. A Microsoft Start időjárás-előrejelzés nem csak Windows rendszeren, hanem okostelefon-alkalmazásban, az Edge böngészőben, a Bing keresőben és az MSN webhelyen is elérhető, és a cég tervei szerint a technológiát a korai figyelmeztető rendszerekben is használni fogják.

: (Computer Bild)