A Mátrai Erőmű árbevételének megduplázódása az energiaválság hatására

Két év alatt megduplázódott a Mátrai Erőmű Zrt. árbevétele, annak ellenére, hogy csökkent a termelésük. Az energiaválság miatt magasabb áron értékesíthették a villamosenergiát, ami jelentős bevételnövekedést eredményezett.

  1. december 20-án az állami tulajdonú MVM bejelentette, hogy megvásárolja Magyarország egyetlen szenes erőművét, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőművet, közel 44 milliárd forintért. Az akkori indoklás a foglalkoztatás, a környék védelme és a magyar ellátásbiztonság fenntartása volt. A Mátrai Erőmű jövőjéről és az ügylet részleteiről korábbi cikkünkben tájékoztattunk.

A vállalat friss beszámolója szerint 2023-ban az árbevétel meghaladta a 150 milliárd forintot, ami 35 százalékkal több az előző évinél, és több mint kétszerese a 2021-es adatnak. A növekedést azzal érték el, hogy kevesebb áramot állítottak elő, mint korábban. A 2022-es termelés 2827 gigawattóra volt, ami körülbelül 20 százalékkal kevesebb, mint az előző két évben. A csökkenő termelés következtében alacsonyabb költségek merültek fel, különösen a szén-dioxid-kibocsátás terén, ahol a CO2-kvótára fordított ráfordítások 18,4 milliárd forinttal csökkentek.

Annak ellenére, hogy az árbevétel jelentősen nőtt, és egyes költségek csökkentek, a cég nyeresége kevesebb mint felére, 1,5 milliárd forintra esett vissza. Ennek oka, hogy míg 2021-ben 41 milliárd, 2022-ben pedig 55 milliárd forintnyi támogatást kapott, 2023-ban ez az összeg kevesebb mint 10 milliárd forint volt. A nyereség csökkenésében szerepet játszhatott az is, hogy a legnagyobb vevőjük egy másik állami cég, az MVM Partner Zrt. volt, amely szintén az MVM-csoporthoz tartozik.