A Google keresőmotorjának titkai napvilágra kerültek

Két hét telt el azóta, hogy a Google bemutatta fejlesztett mesterséges intelligenciáját, a Geminit, és az AI Overviews néven futó keresőmotor-verziót, amely azonban nem vált be teljesen. A mesterséges intelligencia például olyan tanácsokat adott, mint nem mérgező ragasztó használata pizzaszószban, gázolaj adagolása spagettibe, vagy napi kövek fogyasztása, és azt állította, hogy Barack Obama volt az első muszlim elnök, amelyek extrém esetek voltak és a Google manuálisan kezdte törölni őket.

A helyzetet súlyosbítja, hogy több ezer oldalnyi belső dokumentáció szivárgott ki, amelyek a keresőmotor működésébe engednek betekintést. Rand Fishkin SEO-szakértő számolt be a szivárgásról, amelyet egy Erfan Azimi nevű személy hozott nyilvánosságra, aki véletlenül talált rájuk a GitHubon. A dokumentumok hitelességét volt Google-alkalmazottak és a Google hivatalosan is megerősítette.

Fishkin és Mike King, egy másik SEO-szakértő, elemzése szerint a dokumentumok olyan információkat tartalmaznak, amelyeket eddig csak sejteni lehetett, és ellentmondanak a Google korábbi állításainak. Például a Chrome böngészőből származó adatokat használják fel a keresési eredmények sorrendjének meghatározásához, és figyelembe veszik a weboldalak hitelességét, valamint a felhasználói viselkedést.

A kiszivárgott dokumentumok szerint a Google különböző módszereket alkalmaz a weboldalak rangsorolására, például a domain authority mérését, a kattintásokat és a felhasználói interakciókat, valamint a megbízhatóság alapján történő kategorizálást. Emellett a dokumentumokból az is kiderül, hogy a Google E-E-A-T keretrendszere kevésbé lehet fontos, mint azt sokan gondolták.

A Gemini mesterséges intelligenciájának bevezetése óta a Google keresőszolgáltatása bizalmi válságba kerülhet, mivel a mesterséges intelligenciákra jellemző hallucinációk, mint például a sajt pizzáról való leesésének megakadályozására nem mérgező ragasztó használata, vagy napi egy kő elfogyasztásának javaslata, veszélyesek lehetnek, ha valaki komolyan veszi őket. A Google egy éve tesztelte az MI összefoglalókat, de a hibák miatt manuális beavatkozásra kényszerültek.

A Google legutóbb a Gemini képgenerátorával okozott megütközést, amikor a politikai korrektség jegyében nem korrekt bőrszínnel ábrázolt történelmi figurákat. Elődje a Bard bemutatón költött téves információkat exobolygók felfedezéséről. A Gemini promó videójáról pedig kiderült, hogy kicsit megszépítették a valóságot.

Fishkin szerint a szivárgás jelentősége óriási, és további elemzések várhatóak a dokumentumokból, amelyek további titkokat tárhatnak fel a Google keresőmotorjának működéséről. Azonban a Yahoo!Finance-nek nyilatkozó akadémikusok szerint a kísérletezéssel a Google a megbízhatóságát kockáztatja, ami a keresőszolgáltatás hitelességét is érintheti. Fishkin kifogásolja, hogy a Google nem ad átlátható információkat, sőt néha félrevezető módon tájékoztat keresőjének működéséről és a keresési eredmények rangsorolásáról, ami jelentős következményekkel jár a webhely-üzemeltetők számára. Ugyanakkor az sem világos, hogy a most kiszivárgott dokumentum milyen időszakból származik, és hogy a Google jelenleg is ugyanazokkal a módszerekkel határozza-e meg a Google keresési helyezéseit.

Chinmay Hegde, a NYU Tandon School of Engineering informatikai és mérnöki karának docense szerint a Google jelenleg az elsőszámú internetes információforrásnak számít, azonban ha a terméke ennyire felhígul, akkor az alááshatja a belé vetett bizalmat. A Google számos alkalommal magyarázatot adott a felmerülő hibákra és tévedésekre és elnézést is kért miattuk, de a sok magyarázkodás miatt kifulladhat a vállalat. A jelenség mögött az állhat, hogy a vállalat egyszerűen hamarabb adja ki a termékeit, mielőtt azok normálisan működnének, hogy a versenytársakat, köztük a Microsoftot és az OpenAI-t megelőzze. A vállalat gyakorlata azonban hosszabb távon súlyos károkat okozhat, mivel azt a benyomást keltheti a felhasználókban, hogy a mesterséges intelligencia megbízhatatlan és nem érdemes használni.