A Ferencváros szponzorációs kérdőíve és a Gazprom vitája

Egy hónapja vetődött fel, hogy az orosz Gazprom lehet a Ferencvárosi Torna Club (FTC) nagyszponzora, ami több problémát is felvet, tekintettel arra, hogy a cég az Ukrajnára támadó Oroszország állami földgázkereskedője és a háború egyik támogatója. A Gazprom korábban a Bajnokok Ligájának is főszponzora volt, de az UEFA a 2022-ben kitört háború után megszakította velük a kapcsolatot, bár a belgrádi Crvena Zvezda mezén még mindig látható a cég logója.

A Ferencvárosi Torna Club a szokásos éves kérdőívet küldte ki a bérletes szurkolóknak, amelyben többek között arra voltak kíváncsiak, hogy a szurkolók mennyire voltak elégedettek az elmúlt szezonnal és mit várnak a következőtől. Az idei kérdőív azonban tartalmazott néhány olyan kérdést is, amely a csapat esetleges új főszponzorával kapcsolatos véleményeket firtatta. A Fradi minden hónapban közzétesz egy kérdőívet a klub szurkolói kártyával rendelkező, regisztrált rajongói számára, amelyben aktuális kérdéseket tesz fel, így a legutóbbi űrlapon is helyet kapott a két új szponzor, a Gazprom és a Huawei érintő kérdések is.

A kérdőív egyik bemelegítő kérdése így szólt: „Ön szerint, ha jogilag lehetséges egy szponzorral való megállapodás, akkor az FTC-nek tekintettel kell lennie a lehetséges partner politikai szempontok alapján történő megítélésére?” A válaszadók négy opció közül választhattak, amelyek a klub megítélésének és a politikai elfogultság kérdésének fontosságát feszegették. A kérdőív további részében konkrét cégekkel kapcsolatos szponzorációs lehetőségekről érdeklődtek, például a kínai Huawei Technologies, az orosz Gazprom, és a Royal Dutch Shell multinacionális olajvállalat esetleges szponzori szerepvállalásáról.

A kérdőív eleje a nyári átigazolásokról szól, majd kitérnek arra, hogy Dejan Sztankovics munkájával mennyire voltak elégedettek, és mit gondolnak távozásáról. Arra is választ adhatnak a drukkerek, hogy milyen eredményeket várnak a csapattól a nemzetközi versenysorozatokban. A 18. kérdéstől pedig kitérnek a támogatói szerződésekre, például arra a kérdésre, hogy „Ön elítélné-e a klubot, ha például az orosz Gazprom, olaj-és gázipari céggel kötne szponzori megállapodást?”

Az Index is beszámolt arról áprilisban, hogy a Gazprom lehet nyártól a népligeti alakulat főszponzora, amely évi több milliárd forintot hozhatna a Fradi konyhájára. Az orosz cég korábban a labdarúgó-Bajnokok Ligájának és az UEFA-nak is az egyik legnagyobb támógatója volt, egészen az ukrajnai háború kitöréséig, akkor ugyanis szerződést bontottak a Gazprommal. A cég érkezését a Külügyminisztérium is kommentálta: „Minél több nagy nemzetközi vállalat fektet be a magyar sportba, az annál jobb, és a Gazprom nem szerepel a szankciós listán.” Habár a Huawei és a Shell szponzorációja kevésbé valószínű, a Gazprom esetében már a Külgazdasági és Külügyminisztérium is reagált egy hónappal ezelőtt, hangsúlyozva, hogy „minél több nagy nemzetközi vállalat fektet be a magyar sportba, annál jobb”, és megjegyezve, hogy a Gazprom nem szerepel a szankciós listán.

A Gazprom-csoport – amely azokat a cégeket is tartalmazza, amelyekben a Gazprom befektetéseit közös tevékenységnek minősítik – jelentős visszaesést szenvedett a tavalyi gáztermelésben. A vállalat 2022-es 412,57 milliárd köbméteres gáztermelése 355,23 milliárd köbméterre esett, ami komoly visszaesést jelent a 2022-es 412,94 milliárd köbméterhez képest. A csoport 342 milliárd köbméter földgázt értékesített a hazai és a külföldi piacokon tavaly az egy évvel korábbi 379,8 milliárd köbméter után; a gázexport 2022 áprilisát követően szakadt be látványosan, ezt követően pedig nagyobb kilengések mentén oldalazást láthattunk a kivitelnél, olvasható le a Russian Fossil Tracker adataiból. Mint látható, némileg enyhítette a vezetékes exportmennyiség-kiesést a megnőtt cseppfolyósított földgázkivitel (LNG) – írja a Portfolio.

A Fradi helyett eddig csak a Külgazdasági és Külügyminisztérium szólalt meg az ügyben, és azt közölték: „Minél több nemzetközi nagyvállalat fektet be a magyar sportba, az annál jobb, és a Gazprom nem szerepel a szankciós listán.” Rácz András Oroszország-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója a Facebook-oldalán foglalta össze, hogy szerinte miért lenne problémás, ha tényleg a Gazprom lenne a Ferencváros új szponzora. Többek között arra is felhívta a figyelmet, hogy a Gazpromnak van három katonai magánvállalkozása, amelyek aktívan részt vesznek az ukrajnai háborúban.

A Telex a szezon egyik utolsó meccse előtt meg is kérdezte a Fradi-drukkereket, mit szólnának az orosz pénz érkezéséhez.