Amerikai fegyverek orosz terület ellen? Megszólalt a Fehér Ház

Az Egyesült Államok nem tervezi megváltoztatni azon álláspontját, hogy az Ukrajnának küldött amerikai fegyvereket ne használják fel orosz területen, ezt John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora erősítette meg egy online sajtóbeszélgetésen.

John Kirby elmondta, hogy az amerikai illetékesek az ukrajnai konfliktus kezdete óta folyamatosan egyeztetnek az ukrán partnerekkel a szükségletekről, amelyek között eszközök, kiképzés és tanácsadás is szerepel. Hozzátette, hogy ezek a konzultációk a jövőben is folytatódni fognak, és a hadszíntéren zajló műveletekhez igazodnak majd.

A békecsúcs kapcsán, amely Svájcban június közepére van tervezve, Kirby hangsúlyozta az amerikai hosszú távú elkötelezettséget Ukrajna mellett, függetlenül attól, hogy ki képviseli majd az Egyesült Államokat az eseményen.

Kirby kiemelte, hogy az Egyesült Államok elnöke elkötelezte magát amellett, hogy hosszú távon támogatni fogja Ukrajnát, amelynek hosszú közös határszakasza lesz Oroszországgal, és ezt meg kell védenie.

A kommunikációs koordinátor arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok támogatja az ukrán békeformulát, amely tíz pontból áll, és Antony Blinken külügyminiszter, valamint Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó aktívan részt vettek annak fejlesztésében. Kirby megerősítette, hogy a Fehér Ház tartalmi hozzájárulást nyújtott az ukrán békeformulához, és ebben a témában párbeszéd is zajlott.