A Duna NRG sikeres évet zárt, osztalékfizetéssel

A Duna NRG, korábbi nevén Közgép, 750 millió forintos nyereséget ért el 2023-ban, ami jelentős csökkenés a korábbi évekhez képest. Szíjj László tulajdonában lévő vállalat, valamint a Duna Aszfalt is eredménytartalékba helyezte a profit egy részét, de a Duna Aszfalt esetében 5 milliárd forint osztalékot fizettek ki.

A Duna NRG, amelyet az átlagember valószínűleg nem ismer, de a Közgép név annál ismertebb, Szíjj László tulajdonában van, és bár a sikeressége nem éri el a tíz évvel ezelőtti szintet, az elmúlt években stabilan több százmilliós profitot termelt. A 2023-as 750 millió forintos nyereség elenyésző a Simicska-korszak végén, 2014-ben és 2015-ben elért 4,3, illetve 13 milliárd forintos profitokhoz képest.

A G-nap után, 2018-ban a nyereség 30 millió forintra esett vissza, azonban az új tulajdonosi kör ismét nyereségessé tette a vállalatot. A nehéz idők ellenére a Duna NRG nem vett ki osztalékot a profitból, hanem az egészet eredménytartalékba helyezte.

A Duna Aszfalt esetében azonban más a helyzet, ahol 2023-ban 1,7 milliárd forintos profit helyett 20,9 milliárd forint maradt a kasszában, és ebből kereken 5 milliárd forint osztalékot fizetett ki magának Szíjj László. Az elmúlt öt évben ezzel együtt 18 milliárd forintot vett ki a cégből osztalék formájában. Szíjj László az Indexnek adott interjújában beszélt a cégcsoport sikereiről, hangsúlyozva, hogy a Duna Group képes volt nemzetközi vetélytársak előtt megnyerni jelentős méretű tendereket.

Szíjj hozzátette, hogy Simicska Lajossal csupán egyszer találkozott, és a Közgép egy fontos állomás volt a vállalatcsoport számára, mivel a hídépítési projektekhez szükség volt az ott már meglévő acélgyártási képességre. A Duna Aszfalt 2023-ban majdnem forintra pontosan annyi bevételt termelt, mint egy évvel korábban, 214,5 milliárdot, és az árbevétel-arányos jövedelmezőség tíz százalék feletti volt. Az anyag jellegű kiadások csökkentek, a dolgozókra viszont többet kellett költenie a cégnek, miközben az átlagos létszám 12 fővel 1266 főre változott, és az átlagos bruttó havi bér 758 ezer forintra nőtt.