A kormány új digitális mesterterve: DÁP mobilapp

Szeptembertől indul a kormány által fejlesztett Digitális Állampolgárság Program (DÁP) mobilalkalmazása, amely a digitális állam kapuját nyitja meg több millió magyar számára. Az alkalmazás a bankok, biztosítók és közműszolgáltatók számára is elérhetővé válik, de még számos technikai és jogi kérdés vár megválaszolásra. A témában tartandó Financial IT rendezvényünkön is szó esik majd, ahol a részletekről és a regisztrációról is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A DÁP alkalmazás bevezetésével az állampolgárok személyi igazolványukat, útlevelüket vagy jogosítványukat az app segítségével tudják majd igazolni, és állami weboldalakhoz, alkalmazásokhoz is hozzáférhetnek QR-kód segítségével. Emellett erkölcsi bizonyítványt igényelhetnek, hivatalos dokumentumokat írhatnak alá digitálisan, időpontot foglalhatnak kormányablakokban, és az állam által nyilvántartott adatokat is egy helyen érhetik el az appból.

A DÁP alkalmazás további funkciókkal is bővül majd a jövőben. 2025 harmadik negyedévétől a bankok és közműszolgáltatók felületeire is bejelentkezhetünk az app segítségével, a digitális aláírás is elérhetővé válik náluk. 2025 negyedik negyedévétől a gépjármű adás-vételt is intézhetjük az appban, és az életkorunkat is igazolhatjuk vele. 2026-tól pedig az ePosta szolgáltatás és az eFizetés is elérhető lesz, valamint a legfontosabb közigazgatási ügyeket is beépítik az appba.

A piaci szereplők még várják a részletszabályokat, amelyek alapján megtervezhetik, elkezdhetik, tesztelhetik és élesíthetik a rendszereiket. A DÁP alkalmazás fejlesztése során egyre több funkció kerül bemutatásra, de a technikai részletszabályok még váratnak magukra.

A digitális állampolgárság eléréséhez szükséges aktiválási folyamat is fontos kérdés. Az előregisztráció egyelőre csak személyesen, kormányablakban lehetséges, de a tervek szerint távoli azonosítással is aktiválható lesz az alkalmazás. Ez a lehetőség legkésőbb 2023 január 31-ig válik elérhetővé. Az új ingatlan-nyilvántartási törvény hatálybalépése és az AVDH szolgáltatás megszűnése miatt januárban regisztrációs cunamira számíthatunk a kormányablakokban.

Az azonosítás a mobilappban QR-kód segítségével történik majd, és a pénzintézetek számára előnyös lenne, ha az azonosítás során a pénzmosási törvény szerinti adatokat is átadná az app. Jelenleg az azonosítás öt adatot ad át, de a pénzmosási törvény szerint ennél bővebb adatkörre lenne szükség.

A piaci szereplők által fizetendő díjak mértéke és indokoltsága még nem tisztázott. A szabályokban csak annyit rögzítettek, hogy lesznek szolgáltatások, amikért díjat szedhet az állam. A vállalatoknak jelentős befektetést kell tenniük a szolgáltatások integrálásához, és a teljes költség néhány tízmilliárd forintra tehető.

A DÁP alkalmazás fejlesztése során még vizsgálják, hogy néz majd ki a dokumentumok aláírása az appban. A csalási kockázatok kezelése is fontos téma, hiszen a csalók különféle módszereket dolgozhatnak ki az ügyfelek megkárosítására. A biztonságot támogató elemek mellett fontos lenne, hogy az ügyfelek a dokumentumot is meg tudják nézni aláírás előtt.