Kiderült, mennyi szavazólapot készít a nyomda június 9-ére

Több mint 36 millió szavazólapot készít az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak június 9-ei választására.

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. összesen több mint tízezerféle szavazólapot készít, amelyek között az EP-választásra kétfélét gyártanak: egyet a magyarországi és a külképviseleti szavazáshoz, amelyen a bal felső sarokban egy karika szerepel a bélyegzőlenyomatnak, amit a helyszínen látnak el pecséttel; valamint egy másikat a levélben szavazáshoz, amelyen a pecsét helyén a "levélben szavazás szavazólapja" felirat szerepel, összesen több mint 7,96 milliót nyomtatnak ezekből. Emellett 3177-féle polgármesteri szavazólapot (mintegy 8,1 milliót) és egy főpolgármesteri szavazólapot (1 millió 364 ezret) is előállítanak.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken egyéni listán választják a képviselőket, ezekhez 3,338 millió szavazólapot gyártanak, míg a tízezernél több lakosú településeken 1586 féle szavazólapot kell készíteni, összesen 4,719 milliót. A vármegyei közgyűlésekhez 19 féle, összesen 5,122 millió szavazólapot, a fővárosi listáshoz pedig 1,364 millió szavazólapot állítanak elő.

A nemzetiségi önkormányzatok tagjainak választásához 13 féle országos, 64 féle területi és 2150 féle települési nemzetiségi szavazólapot készítenek, összesen 1,620 milliót, amelyek zöld színűek.

Eltérő színű szavazólapok

A szavazólapok könnyebb megkülönböztethetősége érdekében eltérő színű kerettel készülnek: az EP-szavazólapok kerete kék, a főpolgármesterié rózsaszín, a polgármesterié sárga, a vármegyei és fővárosi listásé szürke, az egyéni listás és egyéni választókerületié fehér, míg a nemzetiségi szavazólapoké zöld. A nemzetiségi szavazólapokat zöld borítékba kell helyezni és le kell zárni, különben a szavazat érvénytelen lesz.

A szavazólapok gyártásához 250 tonna papírt használnak fel, és többféle biztonsági jellel is ellátják, például vízjellel, mikroperforációval és biztonsági pettyezéssel. A vízjel Magyarország címerét és a "Magyarország" feliratot mutatja, a mikroperforáció Magyarország körvonalát ábrázolja "H" betűvel a közepén, míg a biztonsági pettyezés szabad szemmel nem látható, a papír anyagába kevert biztonsági elemeket jelent. A nyomda nyolcféle méretben készíti el a szavazólapokat, a legkisebb A4 méretű, a legnagyobb pedig 420x635 milliméteres. Összesen több mint 20 millió szavazólap készül A4 méretben, míg a legnagyobb méretből valamivel több mint 9 ezer készül.

Az önkormányzati választással kapcsolatos legfontosabb technikai jellegű információkat itt, az európai parlamenti választás alapvető információit pedig itt olvashatod.