Korrupció miatt halálra ítéltek egy volt kisvezetőt Kínában

Kedden a Tianjin város bírósága halálra ítélte Bai Tianhui-t, a China Huarong International Holdings volt vezérigazgatóját vesztegetés elfogadása miatt, és elrendelte az összes személyes vagyonának elkobzását.

A bíróság szerint Bai Tianhui 2014 és 2018 között összesen 152 millió dollár értékben fogadott el kenőpénzeket. A bűncselekmény súlyossága miatt nem jelentett enyhítő körülményt, hogy a volt állami bankár másokat is leleplezett. Bai nem az első magas rangú tisztviselő, akit korrupció miatt halálra ítéltek Kínában; Lai Xiaomin, a Huarong korábbi elnökét 2021-ben végezték ki hasonló vádak miatt. Hszi Csin-ping elnök korrupcióellenes hadjárata során már több mint 1,5 millió kormányzati tisztviselőt buktatott le, és bár több elítélt tisztviselő kegyelmet kapott, Bai esetében a bíróság nem látott helyet az enyhítésre[^Bloomberg/Global Times].

Eközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 5%-ra emelte Kína idei növekedési előrejelzését, az erős első negyedéves adatok és a közelmúltban hozott szakpolitikai intézkedések alapján. Az IMF üdvözli a kínai politikai lépéseket, de további átfogó intézkedéseket sürget a népesség elöregedése és a termelékenység lassulása miatt, amelyek hosszú távon lassulást eredményezhetnek a gazdasági növekedésben. Az IMF jelentése kiemeli, hogy a kínai gazdaság teljesítménye meghaladta az előzetes várakozásokat, különösen az export területén mutatott erőteljes növekedés révén. Azonban a fogyasztói kiadások továbbra is visszafogottak maradtak, míg az ipari aktivitás fellendült. A kormány által nemrég bejelentett intézkedések, mint például a nehézségekkel küzdő ingatlanszektor támogatása és a jelzáloghitel-kamatlábak alsó határának eltörlése, pozitívan befolyásolják a gazdasági kilátásokat. Gita Gopinath, az IMF első vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a központi kormányzati forrásokat mobilizálják az előre eladott, de befejezett lakásprojektek vevőinek védelme érdekében. Hszi Csin-ping elnök is kiemelte egy nemrégiben tartott megbeszélésen azt a célt, hogy előmozdítsák a "jó minőségű és elegendő foglalkoztatást", különös tekintettel a fiatal diplomások munkaerőpiaci integrálódásának javítására.