Lezárul a komédia: a Bayern délután bejelentette új edzőjét

Német sajtóhírek szerint megszületett az egyezség, s már szerda délután bejelentette Vincent Kompany szerződtetését a Bayern München. Az előző idényben a Burnley kispadján ülő belga szakember Thomas Tuchel utódja lesz a bajoroknál – írja a Bild.

Hosszú edzőkeresés, már-már komédiába hajló tárgyalássorozatok és visszautasítások után úgy tűnik, végre pont került a Bayern München vezetőedzői posztjának ügyére. A Bild információi szerint több jelölt, köztük Julian Nagelsmann, Hans-Dieter Flick, Ralf Rangnick, Oliver Glasner, és Xabi Alonso is visszautasította a felkérést, de szerda délutánra várhatóan bejelentették az új trénert.

Vincent Kompany, aki korábban a Manchester City játékosaként ismertté vált, és a Hamburger SV-ben is megfordult, hároméves szerződést kötött a Bayern Münchennel. A 38 éves belga edző 2019-ben fejezte be aktív pályafutását, és az Anderlecht játékos-edzőjeként kezdte meg edzői karrierjét, majd két évig irányította a csapatot. 2022 nyarán vette át a Burnley vezetését, amellyel előbb pontrekorddal feljuttatott az angol másodosztályból az élvonalba, majd a következő szezonban kiesett onnan.

Kompany edzői filozófiáját Pep Guardiolától sajátíthatta el a Manchester Cityben töltött ideje alatt. A Burnley-nél is kitartott azok mellett az alapelvek mellett, amelyek a labdakihozatalban és a pozíciós játékban Guardiola hatását tükrözték, még akkor is, amikor a helyzet talán a hagyományosabb, harcosabb angol játékstílust igényelte volna. A Bayern München hivatalos honlapján számolt be a tényről: megállapodásra jutottak Thomas Tuchel vezetőedző utódjával, aki a legutóbb az angol élvonalban dolgozó Vincent Kompany lett így. Kompany székfoglalójában arról beszélt, a legfőbb feladata most a jelenlegi játékosok megismerése és a csapatkohézió erősítése lesz. Bemutatkozó interjújában úgy jellemezte filozófiáját, amely a kreatív támadófutballra, az agresszióra és a labdajáratásra épít. Hozzátette, úgy gondolja, Münchenbe is azért kerülhetett, mert előző állomáshelyén, a Burnleynél is kitartott ezen játékfelfogás mellett, akkor is, amikor nehéz helyzetbe került – s végül egyébként ki is esett az angol élvonalból – az együttes.