Uszik és Fury újra ringbe szállnak

Újra megmérkőzik egymással Olekszandr Uszik és Tyson Fury, amit Szaúd-Arábia Általános Szórakoztatási Hatósága jelentett be.

Az ukrán Olekszandr Uszik és a brit Tyson Fury előző összecsapásukon, május 18-án, egy emlékezetes meccset vívtak, melynek végén Uszik került ki győztesen, így jelenleg ő a WBC, a WBO, a WBA világbajnoki címek birtokosa. A bokszvilág nagy várakozással tekint a két harcos újabb találkozójára, melynek időpontját már ki is jelölték: 2024. december 21-én kerül sor a visszavágóra.

A Szaúd-Arábiai Általános Szórakoztatási Hatóság elnöke, Turki Alalsik, Twitteren keresztül osztotta meg a hírt, hangsúlyozva, hogy a világ egy újabb történelmi küzdelemnek lehet majd szemtanúja, és hogy elkötelezettségük a bokszrajongók felé továbbra is töretlen. A bejelentésből kiderül, hogy a meccs Rijádban kerül megrendezésre, ami a szórakoztatási hatóság elnökének személyéből is sejthető volt.

A brit a május 18-án rendezett odavágóval első körben 69 millió dollárt keresett, Uszik pedig 34 milliót; azonban mindkét bunyós bevételeihez még hozzájárul a televíziós közvetítésekből befolyó pénz is. A visszavágó gázsijáról egyelőre még nem érkeztek hírek.

A 35 éves brit és a 37 éves ukrán klasszis egyaránt veretlenül lépett a szorítóba; meccsük elképesztő, fordulatokban, technikai és taktikai szépségekben bővelkedő csatát hozott, ami joggal tekinthető minden idők egyik legjobb és legfontosabb bokszmeccsének. A meccs elején Uszik kiváló lábmunkájával és gyorsaságával egymás után helyezte el a találatokat Fury testén, azonban amikor Fury előszedte pusztító erejű jobbfelütéseit, és a hetedik menetig úgy tűnt, hogy erre a többször is csúnya találatokat bekapó ukrán nem tud válaszolni. Uszik ekkor kalibrált a védkezésén, és elkezdett beleállni a közelharcokba, ennek köszönhetően pedig a nyolcadik menetben már elkezdte átrendezni Fury arcát. A kilencedik menetben azután az ukrán egy balcsapottal megrendítette ellenfelét, akit a félperces ütészáport követően akár le is léptethetett volna a bíró. Fury azonban átvészelte a krízist, és két menetnyi takarékosabb bunyót követően a meccs hajrájára újból feljött, az utolsó menetet el is vitte. Két bíró 115-112, illetve 114-113 arányban Uszikot látta jobbnak, egy bíró pedig 114-113-ra Furyt hozta ki győztesnek. Azaz összességében Olekszandr Uszik megosztott pontozással győzött.

Uszik győzelmével mind a négy nagy bokszszervezet világbajnoki címét begyűjtötte, ez utoljára 1999. november 13-án, Lennox Lewis-nak sikerült Evander Holyfield ellen. Fury mérlegébe 34 győzelem és egy döntetlen mellé került be egy vereség, míg a 37 éves Uszik a 22. profi meccsén is győzött – az ukrán ráadásul korábban a cirkálósúlyban is be tudta gyűjteni mind a négy bajnoki övet. Azonban az IBF szabályai kikötik, hogy Usziknak előbb meg kell mérkőznie a szervezet által kijelölt kihívóval, különben elveszti a bajnoki övét. A címvédésre valószínűleg nem kerül sor, így decemberben már csak három szervezet bajnoki címe lesz a tét.

Annak ellenére, hogy a brit bunyós a meccs képe alapján egyértelműen rosszabb volt, a küzdelem után azt mondta, hogy a bírók csak a háborúban álló Ukrajna iránti szimpátia miatt hozták ki győztesnek, és leszögezte, hogy érvényesíteni kívánja a meccsről szóló szerződésükben kikötött visszavágó jogát.

A bokszrajongóknak így már csak várniuk kell a decemberi csúcsmeccsre, ahol ismét tanúi lehetnek két nagyágyú, Uszik és Fury összecsapásának.