Ismét kitört egy vulkán Izlandon

Szerdán újra kitört egy vulkán az izlandi Reykjanes-félszigeten, ami 2023 decembere óta már az ötödik ilyen esemény a térségben.

A Sky News jelentése szerint a Reykjanes-félsziget, ahol a vulkán található, körülbelül 30 ezer ember otthona. A hatóságok már korábban figyelmeztettek a vulkáni tevékenység kiújulásának veszélyére, mivel a vizsgálatok alapján magma gyűlt össze a föld alatt. A korábbi kitörések során többször is szükségessé vált a környék evakuálása, a távfűtés rendszerének megzavarása mellett több ház is összedőlt a Grindavík halászvárosban. A további károk elkerülése érdekében mesterséges gátakat hoztak létre, hogy a lávát távol tartsák az infrastruktúrától.

A tudósok szerint a Reykjanes-félszigeten a kitörések évtizedekig, sőt akár évszázadokig ismétlődhetnek. Izlandot a Föld egyik legaktívabb vulkanikus területének tartják, ahol a Reykjanes-félszigeten nem egy központi vulkán, hanem egy hasadékvölgy található, lávamezőkkel és lávakúpokkal. Az utolsó kitörés a szigeten idén márciusban történt, amikor a közeli Grindavík várost és a népszerű turisztikai célpontot, a Kék Lagúnát is ki kellett üríteni.

A Kék Lagúnát március elején földrengések miatt, míg tavaly novemberben egy hétre lezárták, amikor a térségben 24 óra alatt körülbelül 1400 kisebb-nagyobb földrengést regisztráltak. A legutóbbi kitörés előtt a Kék Lagúnát ismét kiürítették, ahol délelőtt még nyolcszázan tartózkodtak.

Az ország meteorológiai intézete szerint a láva mintegy 50 méteres magasságba lövell a magasba egy körülbelül egy kilométer hosszúságú hasadékból. A kitörést megelőzően több rengést észleltek a mintegy 3800 lakosú Grindavíktól északra. A települést márciusban, illetve novemberben már kiürítették vulkánkitörések miatt. A vulkán a Reykjanes-félszigeten, az ország egyik legsűrűbben lakott vidékén tört ki.

Az Izlandi Meteorológiai Hivatal (IMO) szerint az új hasadék hosszabb, mint 2,5 kilométer és folyamatosan növekszik. A felvételek szerint a vulkán 50 méter magasra lövi ki magából a hamut, de a hatóságok intenzív földrengésekről is beszámoltak. A közeli Grindavik város 4000 lakosának nagy részét véglegesen evakuálták novemberben, a decemberi, januári, februári és márciusi kitörések előtt. A januári kitörés során a láva a falu utcáin folyt végig. Néhány lakos azóta visszatért a kevésbé veszélyes részekre, de most őket is kitelepítették a hatóságok, miután a lávafolyam egyre közelebb ért a faluhoz. A BBC megjegyzi, hogy legutóbb nyolcszáz éve volt ilyen mértékű vulkáni aktivitás a térségben.

A vulkánkitörést bárki élőben is követheti. A meteorológiai hivatal „intenzív földrengési tevékenységet” észlelt a szerdai kitörés előtti napokban, és arról is beszámoltak, hogy 20 millió köbméter olvadt kőzet halmozódott fel a félsziget alatti magmakamrában. A Reykjanes-félszigeten nyolcszáz év nyugalom után 2019 végén észlelték az első jeleket, hogy a felszín alatt, a földkéregben magma nyomul fel, és újra vulkánkitörés történhet, ami 2021 márciusában bekövetkezett a Fagradalsfjall dimbes-dombos területén, majd rövid szünetek után még két alkalommal hasadt fel a földfelszín. 2023. október végén aztán egy egészen más, sokkal veszélyesebb vulkáni működés indult el. Dr. Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus a Telexen megjelent cikkében részletesen is írt arról, hogy a kutatók még keresik az okát, hogy miért indult el ez az új fejezet az izlandi vulkánkitörésben.