Úristen, hogy adhatta meg a pinkódját?!

A bankok új szakmai ajánlást kaptak, amelynek célja, hogy a banki csalások áldozatait ne csak szakmailag, hanem mentálisan is megfelelően kezeljék. Az OTP Bank bejelentése szerint a jövőben kevesebb lesz az olyan eset, amikor az áldozatoknak magyarázkodniuk kell a történtek miatt.

Az FBI friss jelentése szerint bárki lehet pénzügyi támadás áldozata az online térben, függetlenül az életkortól, nemtől vagy iskolázottságtól. A 60 felettiek a legnagyobb kárértéket szenvedték el, mivel ők rendelkeznek a legtöbb megtakarítással.

A Magyar Nemzeti Bank és a pénzpiac szereplői, köztük az OTP Bank, KiberPajzs néven közös kommunikációs és edukációs kampányt folytatnak a kiberbiztonsági kockázatok megelőzésére és csökkentésére. A kampány keretében született meg a bankoknak szóló szakmai ajánlás.

Az online pénzügyi csalások károsultjainak első lépésként a számlavezető banknál kell bejelentést tenniük, majd következhet a rendőrségi feljelentés. A bankok és a hatóságok közötti együttműködés erősödése miatt a jövőben a banki bejelentés akár helyettesítheti a rendőrségi feljelentést.

Tavaly Magyarországon több mint 18 ezer ember vált online pénzügyi csalás áldozatává, akiktől összesen 23 milliárd forintot csaltak ki, ami napi ötven sikeres támadást jelent. Az áldozatok pénzügyileg és lelkileg is nagy összeomlásokat élnek át.

A kiberbűnözés gyakran pszichológiai támadás, ahol a bizalomkeltés és a sürgetés a legfontosabb eszközök. A banki alkalmazottak gyakran nem felkészültek az áldozatokkal való kommunikációra, ami másodlagos viktimizációhoz vezethet.

Az OTP Bank 24 órás telefonos ügyfélszolgálatot indított a csalások bejelentőinek, és a tapasztalataik alapján készült el a szakmai ajánlás, amely példamondatokat és jó gyakorlatokat tartalmaz, és kitér a belső képzés szükségességére is.

Az OTP Bank májusban bevezetett egy egymillió forintos napi átutalási limitet, amely csökkentette a kárértékeket. A csalásokat figyelő monitoringrendszerbe az ügyfelektől származó információkat is betáplálják, amiket a rendőrséggel közösen értékelnek ki.

A rendőrség 300 fős országos hálózatot állított fel a kiberbűnözés ellen, amely külön nyomozócsoportot foglalkoztat a nemzetközi kapcsolatok felszámolására és a bűnszervezetek irányítóival. Az idei első negyedévben 23 százalékkal csökkent az online elkövetett csalások száma az előző negyedév azonos időszakához képest.

A banki csalások 67 százaléka jelenleg adathalász visszaélés. Gyakori módszer, hogy a csalók gyanús pénzmozgásra hivatkozva kérik az ügyfelet, hogy utalja át a pénzét "biztonságos számlára", vagy fedett rendőrségi akcióra hivatkozva kérnek csendet és távoli alkalmazás letöltését.

A károsultak átlagosan több mint 48 óra múlva veszik észre, hogy pénzt vettek le a számlájukról. A befektetési csalások aránya is megerősödött, ahol magas hozamokat ígérnek az elkövetők. Fontos tudni, hogy pénzügyi szolgáltatást csak MNB-engedéllyel lehet végezni.

Ősztől egy új jogszabály lép életbe az online csalások ellen, amely enyhíti a banktitokkezelést bizonyos esetekben, lehetővé téve az információcserét a pénzintézetek és az ügyfelek között.