Új Magyar Állampapír Plusz: jelentős kamatemelés a befektetőknek

Megérkeztek az új Magyar Állampapír Plusz feltételei, melyek már a jövő héten elérhetővé válnak a magasabb kamatot kínáló kötvényekkel. A Bankmonitor elemzése szerint a frissítés időszerű volt, figyelembe véve a kamatkörnyezet és a befektetői elvárások változását.

Az Államadósság Kezelő Központ keddi közleménye alapján hamarosan piacra kerül a megújult Magyar Állampapír Plusz, amelynek felturbózása a kamatkörnyezet változásaihoz igazodik. Az Egyéves Magyar Állampapír megszűnik, a Kincstári Takarékjegy kamata pedig csökken, amire szintén felhívja a figyelmet a Bankmonitor.

Az új Magyar Állampapír Plusz évesített hozama 6,73% lesz, és 2024. június 3-tól lesz kapható. A kötvény futamideje továbbra is 5 év marad, a kamatozása lépcsőzetes, de a kamatlábak jelentősen emelkednek:

  • Az első kamatperiódusban (2024.06.04-től 2025.06.27-ig) évi 6,25% kamatot fizet;
  • A második kamatperiódusban (2025.06.27-től 2026.06.27-ig) évi 6,50%;
  • A harmadik kamatperiódusban (2026.06.27-től 2027.06.27-ig) évi 6,75%;
  • A negyedik kamatperiódusban (2027.06.27-től 2028.06.27-ig) évi 7,00%;
  • Az ötödik kamatperiódusban (2028.06.27-től 2029.06.27-ig) évi 7,25%.

A befektetők évente egyszer, a kamatfizetést követő 5 napon belül névértéken adhatják el a kötvényt az Államkincstárnak, ami egyfajta „eladási opcióként” szolgál.

Az új MÁP Pluszra értékesítési limitet vezettek be, mely szerint egy magánszemély egy forgalmazónál legfeljebb 10 millió forint értékben vásárolhat a kötvényből.

Az Egyéves Magyar Állampapír búcsúzik, mivel az új MÁP Plusz már az első évben is magasabb, 6,25%-os kamatot kínál, így az 1MÁP szerepe a piacon okafogyottá válik.

A Kincstári Takarékjegy kamata enyhén csökken, a jelenlegi 6,75%-ról 6,50%-ra, ami azt jelenti, hogy a két év lejártakor a befektetők már csak 13,00% kamatot kapnak, szemben a korábbi 13,50%-kal.

Az új MÁP Plusz bevezetésével egy időben kivezetésre kerül az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP), amely már csak 2024. május 31-ig jegyezhető. A megújult MÁP Plusz évente fizet majd kamatot, megszűnik az első fél év után történő kamatfizetés. A kibocsátás módjában is történik változás: a korábbi jegyzés helyett adagolt kibocsátással kerül forgalomba hozatalra a papír.

A MÁP Plusz továbbra is ötéves futamidejű papír lesz, a sávos kamatozás is megmarad, így érdemes lesz minél hosszabb ideig tartani. A kamat automatikusan újra befektetésre kerül, hiszen a kamat a befektető által eredetileg megvásárolt MÁP Plusz sorozatban kerül jóváírásra, ami pedig már magasabb kamattal tovább is kamatozik.

A megújuló lakossági termékből havonta indul új sorozat, az értékesítési korlát pedig befektetőnként 10 millió forint lesz egy sorozat vonatkozásában egy adott forgalmazónál.

Az új MÁP Plusz megvásárolható lesz a szokásos csatornákon, a Magyar Államkincstárban, a Magyar Posta egyes kirendeltségein illetve egyes bankoknál és befektetési vállalkozásoknál, továbbá a forgalmazók online felületein. A nyomdai úton előállított MÁP Pluszt továbbra is csak a postahivatalokban lehet megvásárolni.

Az ÁKK célja a lakossági állampapírok portfólió szemléletének erősítése az új MÁP Plusszal, ezért döntött a jól ismert termék megújítása mellett. Ezzel ismét lesz egy olyan, az aktuális piaci körülményekhez igazított árazású papír a lakossági palettán, ami likvid és előre ismert kamatfizetésű befektetést jelent a kisbefektetők számára.