Szoboszlai Dominik a világ 22. legértékesebb futballistája

Szoboszlai Dominik, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, a világ 22. legértékesebb játékosa a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb adatai szerint. A CIES értékelése alapján jelenleg 108 millió eurót ér, ezzel pedig a Liverpool legértékesebb labdarúgójának számít.

A CIES adatai szerint a lista élén Jude Bellingham, a BL-döntős Real Madrid angol középpályása áll, aki 280,4 millió eurós értékkel a világ legértékesebb játékosa. Bellingham 2029-ig érvényes szerződéssel rendelkezik a Real Madridnál, és mindössze 20 évesen éri el ezt az elképesztő piaci értéket.

A modell, amelyet a CIES alkalmaz, több tényezőt is figyelembe vesz a játékosok értékének meghatározásakor. Ezek közé tartozik a klubok által befektetett összeg, a játékos életkora, szerződésének hossza, játszott percei, eredményei, a klub és a bajnokság gazdasági ereje, a potenciális vásárlók gazdasági ereje, valamint az infláció mértéke.

Az értékelés során Jude Bellinghamet követően Erling Haaland, a Manchester City norvég támadója a második, 255,3 millió eurós értékkel. Őt Vinícius Júnior követi a harmadik helyen, aki a Real Madrid játékosaként 240,8 millió euróra értékelt. A 200 millió eurós értékhatárt még Rodrygo és Phil Foden is átlépte, előbbi 220,7 millió, utóbbi 203,8 millió euróra lett becsülve.

Szoboszlai Dominik 108 millió eurós becsült értékével nem csak a 22. helyet foglalja el a ranglistán, hanem a Liverpool csapatában is az első helyet tölti be, Darwin Núnezt megelőzve, akit 107,9 millió euróra taksáltak.