Singapore Airlines gépe 54 métert zuhant turbulencia közben

Az előzetes vizsgálatok szerint a múlt kedden turbulenciába került Singapore Airlines repülőgépe 4,6 másodperc alatt 54 métert esett. A Londonból Szingapúrba tartó járaton egy utas szívrohamban meghalt, és több mint harminc ember megsérült, aminek következtében a gép kényszerleszállást hajtott végre Bangkokban.

A Közlekedésbiztonsági Nyomozó Iroda (TSIB) előzetes megállapításai szerint a repülőgép a gravitációs erő (G) és a magasságcsökkenés gyors változásait tapasztalta, ami majdnem megegyezik a Pisai Ferde Torony magasságával. A radaradatokból korábban sokan azt gondolták, hogy a gép 3 perc alatt 1,8 kilométert zuhant, azonban kiderült, hogy ez a szakasz már szándékos süllyedés volt.

A repülőgép a baleset idején Mianmar felett haladt 11 300 méter magasságban, amikor légörvénybe került. A pilóták azonnal jelezték az utasoknak, hogy kapcsolják be az öveiket, és főleg azok voltak kitéve a sérülés veszélyének, akik ezt nem tették meg. A jelentés szerint a légiutas-kísérők jelzése után, hogy többen megsérültek, a pilóták úgy döntöttek, hogy Bangkokban leszállnak, és körülbelül 17 perccel a turbulencia után képesek voltak „37 000 lábról irányított süllyedést” végrehajtani.

A vizsgálat még folyamatban van, de a Singapore Airlines már jelezte, hogy együttműködik a nyomozókkal és támogatást nyújt az érintett utasoknak és személyzetnek, beleértve az orvosi és kórházi költségeket is. A repülőgép fedélzetén összesen 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott, többen már a mentesítőjárattal tovább tudtak utazni Szingapúrba, de voltak, akik kórházi kezelésre szorultak, ezért Bangkokban kellett maradniuk. A bangkoki kórház igazgatója szerint hatan koponya- és agysérülésekkel kerültek hozzájuk, huszonketten gerincsérülést szenvedtek, tizenhárom embert pedig csonttöréssel, illetve izom- és egyéb sérülésekkel szállítottak be. A legutóbbi hírek szerint 43 ember van még kórházban, heten közülük az intenzív osztályon fekszenek.

Mint korábban írtuk, a Singapore Airlines a világ legbiztonságosabb légitársasága, legutoljára 2000-ben volt halálos áldozatokat követelő balesete az egyik gépüknek. Egy Boeing 747-esük egy tajvani repülőtéren rossz kifutópályáról próbált felszállni, és a fedélzeten tartózkodó 179 ember közül 83-an meghaltak. A mostani baleset során a Boeing 777-300ER típusú gépen utazó 73 éves férfi halálát feltehetőleg szívroham okozta.