500 új munkahely a Schneider Electric dunavecsei beruházásával

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mondott a Schneider Electric új dunavecsei beruházásának átadásán, hangsúlyozva a magyar gazdaság sikeres dimenzióváltását és a technológiai színvonal emelkedését.

Szijjártó Péter Dunavecsén, a Schneider Electric beruházásának átadásán elmondott beszédében kiemelte, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltása minden nehézség ellenére sikeres volt, amit a gazdaság technológiai színvonalának növekedése, a kutatás-fejlesztés részesedésének és a hozzáadott értéknek a bővülése is alátámaszt.

A miniszter szerint az új, klímasemlegesen működő üzem a francia vállalat ötödik magyarországi gyára, ahol középfeszültségű eszközöket állítanak elő elektromos elosztóberendezésekhez. Az állam által négymilliárd forinttal támogatott, összesen 31 milliárd forint értékű beruházás ötszáz új munkahelyet teremt, és a termékeket számos európai piacra szállítják majd, ezáltal növelve a magyar exportteljesítményt.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy a beruházási versenyt Magyarország éles nemzetközi versenyben nyerte meg, és a vállalat már több mint kétezer főt foglalkoztat hazánkban, valamint itt található a globális beszerzési központjuk is.

A francia cégek jelenleg a hatodik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, és körülbelül negyvenezer embernek biztosítanak munkát. A magyar-francia kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, értéke meghaladta a tízmilliárd eurót.

Szijjártó Péter büszkeségét fejezte ki amiatt, hogy az elmúlt tíz év során a kormány támogatásával 51 nagy francia beruházás jött létre Magyarországon, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaság a legnehezebb időkben is növekedési pályán maradhasson.

A miniszter beszédében érintette az utóbbi évek súlyos válságait is, mint a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború, amelyek következtében Európa versenyképessége jelentősen visszaesett. Kiemelte, hogy a nehéz időszakokban is a beruházásokra kell koncentrálni, és a vállalatok a munkahelyteremtés érdekében számíthatnak a kormány támogatására.

A Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon, és jelenleg mintegy 2150 dolgozót foglalkoztat. A cégnek gyára van Zalaegerszegen, Gyöngyösön, Kunszentmiklóson és most már Dunavecsén is, továbbá Szigetszentmiklóson működteti a régiós feladatokat ellátó logisztikai központját, Budapesten pedig több európai üzleti szolgáltató központját.

A vállalatcsoport magyarországi árbevétele 2022-ben megközelítette a 380 milliárd forintot, ami 12 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest, adózás előtti eredménye pedig 4 milliárd forint volt.