Ilyen évkezdetet se láttunk még a nyugdíjpénzeknél

Az év első három hónapjában a nyugdíjra gyűjtő önkéntes pénztári tagok rekordösszegű befizetést hajtottak végre, amelyet az MNB friss adatai is alátámasztanak.

Az év utolsó három hónapjában hagyományosan megnövekednek a befizetések az adójóváírás maximális kihasználása érdekében, azonban az idei év első negyedévében a befizetések közel 33 milliárd forintot tettek ki a tagok részéről, melyhez a munkáltatók közel 10 milliárd forintos hozzájárulása is hozzáadódott. Ez a szektor számára a legerősebb évkezdetet jelenti az első negyedéves számok alapján.

Ugyanakkor a taglétszám csökkenése továbbra is jellemző a szektorra. December végén még 1,073 millió tagot számláltak, március végére azonban 2624 fővel kevesebb taggal, így a létszám 1,071 millió alá csökkent. A magánnyugdíjpénztárak esetében is csökkenő tendencia figyelhető meg, ami főként a nyugdíjkorhatár elérésével magyarázható, amikor is sokan visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe. Idén eddig összesen 315 pénztári taggal csökkent a létszám, 50 988 főre.

A hozamszerzés terén azonban pozitív kép rajzolódik ki, az önkéntes pénztárak 3,4%-os vagyonarányos hozamot értek el az első negyedévben, ami 68 milliárd forintnyi befektetési nyereséget jelent.

Az önkéntes pénztárak portfólió-összetétele is átalakult az első negyedévben. Nagyobb súlyt kaptak a befektetési alapok, míg a kötvények részaránya csökkent, amit részben az első negyedéves jó piaci teljesítmény is magyarázhat. A magán-nyugdíjpénztári portfóliókban kevésbé voltak jelentős változások, de itt is megfigyelhető a kötvények részarányának enyhe csökkenése.