Nyugati fegyverekkel lőni Oroszországot: Putyin válaszcsapásokkal fenyeget

Putyin orosz elnök fenyegetőzött, hogy ellencsapásokat indít Európa ellen, ha Ukrajna nyugati fegyverekkel támad orosz területeket.

Vlagyimir Putyin kedden Üzbegisztánban beszélt arról, hogy a NATO európai tagállamainak, különösen a kisebbeknek, tudatában kell lenniük a következményeknek, ha Ukrajna orosz területeket támad nyugati fegyverekkel. Az orosz elnök szerint ezek az országok gyakran kis területűek és nagy népsűrűségűek, ami komoly tényező, és figyelembe kell venniük, mielőtt mélységi csapásokról beszélnek orosz területen.

A nyugati távolsági rakéták és más nyugati fegyverzetek használata orosz katonai célpontok ellen eddig vörös vonalnak számított, de az ukránok már támadták például Belgorodot és más oroszországi bázisokat, főleg ukrán gyártású drónokkal. Az oroszok egyre hatékonyabban védekeznek ezek ellen, miközben Harkiv környékét a határ orosz oldaláról kilőtt siklóbombákkal fenyegetik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök folyamatosan kéri a nyugati fegyverek használatának korlátozásának feloldását, hogy nagyobb hatótávolságú rakétákat vethessen be orosz területen is. Ezt Nagy-Britannia már engedélyezte, és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is támogatja ezt az irányt.

Az Egyesült Államok azonban még vacillál ebben a kérdésben. Antony Blinken amerikai külügyminiszter hajlik a tilalom felülvizsgálatára, de a washingtoni adminisztráción belül heves vita folyik erről. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint az amerikai álláspont nem változott, és nem engedélyezik az Egyesült Államok által szállított fegyverek használatát orosz területre irányuló csapásokhoz.

Európában viszont egyre több a támogatója a korlátozás feloldásának. Hanno Pevkur észt védelmi miniszter szerint Ukrajna számára két dolog segíthet a háború megnyerésében: az ukrán katonák kiképzésének növelése és a lehetőség, hogy katonai célpontokat támadjanak Oroszországban.

A francia-német álláspontnak nagyobb jelentősége van, és ebben a kérdésben Macron francia elnök és Scholz német kancellár nem értenek egyet. Macron támogatja, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel támadhasson orosz katonai állásokat, míg Scholz óvatosabb. Macron szerint lehetővé kell tenni, hogy Ukrajna semlegesítse azokat az orosz katonai bázisokat, ahonnan a rakétákat kilövik, de polgári célpontok elleni támadásokat nem engedélyeznének.

Macron egy másik, Ukrajna támogatásával kapcsolatos kérdésben is megnyilvánult, de konkrét bejelentést csak Zelenszkij június 6-i látogatásán tesznek majd arról, hogy francia katonai kiképzők mennek-e Ukrajnába. Szirszkij ukrán vezérkari főnök ezt már tényként kezelte, de Kijevben később finomítottak a megfogalmazáson.

Az uniós védelmi miniszterek keddi brüsszeli tanácskozásán is ez a két kérdés (nyugati fegyverzetek bevetése orosz bázisok ellen és a nyugati kiképzők küldése Ukrajnába) volt a legérzékenyebb. Az EU tagállamai mindkét témában mélyen megosztottak, és ez minden tagállam saját döntése – mondta Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője.