Portugália is Ukrajna mellé állt

Portugália 126 millió eurós, azaz körülbelül 48 milliárd forintos katonai segéllyel támogatja Ukrajnát 2024-ben, és egy 10 évre szóló biztonsági megállapodást is aláírtak.

Portugália idén 126 millió eurónyi, tehát nagyjából 48 milliárd forintnyi katonai segélyt nyújt Ukrajnának. A segélycsomagról Luís Montenegro miniszeltelnök adott hírt, amikor fogadta Lisszabonban Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, aki éppen európai körútján van.

A támogatás egy részét Portugália bilaterális alapon biztosítja majd, míg a többit az Európai Unió és a NATO közös segélyprogramjain keresztül juttatja el Ukrajnához.

Montenegro emellett ígéretet tett arra is, hogy folytatódik az ukrán pilóták kiképzése az F-16-os vadászgépek használatára. Portugália a konfliktus kezdete óta már több mint ezer tonna katonai felszerelést szállított Ukrajnának.

Zelenszkij biztonsági megállapodásokat kötött

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna államfője Portugáliát az ország őszinte barátjának és partnerének nevezte, és több együttműködési megállapodást is aláírt a portugál miniszterelnökkel. Ezek között szerepel egy 10 évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodás is.

Zelenszkij a héten Spanyolországgal és Belgiummal is hasonló biztonsági megállapodásokat írt alá. Ukrajna korábban már több más országgal, köztük Németországgal, Franciaországgal és az Egyesült Királysággal is létrehozott hasonló egyezményeket, amelyek támogatást ígérnek a háborús erőfeszítésekhez, de nem tartalmaznak NATO-szerű védelmi kötelezettséget.