A benzinárak változatlansága pénteken

A hét utolsó munkanapján nem várható változás a hazai üzemanyagárakban, a nagykereskedelmi árak változatlanságát jelzik előre a piaci információk.

Május utolsó napján a piaci előrejelzések szerint a benzin és a gázolaj ára egyaránt stabil marad. A hónap zárásakor a következő átlagárak várhatók: a 95-ös benzin literenkénti ára 600 forint, míg a gázolajé 603 forint lesz. Ezek az árak megegyeznek a hónap eleji szintekkel, így a fogyasztók számára nem jelentenek meglepetést a hónap utolsó napján. A holtankoljak.hu információi szerint május 31-től a hazai üzemanyagárak már várhatóan nem változnak, ami a nagykereskedelmi árak változatlanságára utal. Ugyanakkor a benzin átlagára 6 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest, míg a régiós átlag is mérséklődött, 7 forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára 8 forinttal csökkent. A gázolaj magyarországi átlagára 7 forinttal csökkent egy hét alatt, és a régiós átlagár, valamint a szomszédos országokban megfigyelt átlagár ugyanolyan mértékben csökkent.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján Magyarországhoz képest a régió országai közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Lengyelország és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól. Bulgáriában továbbra is több mint 10 százalékkal alacsonyabb a benzin átlagára. A dízelolaj esetében Ausztria, Horvátország, Lengyelország és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, de Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízelüzemanyag átlagárához képest. A régió összes országában csökkent a dízel átlagára az előző héthez viszonyítva.