Oroszország adóemelést tervez

Oroszországban adóemelés jöhet a vállalkozások és a gazdagok számára, amelynek célja az orosz-ukrán háború miatt kiürült államkassza újratöltése. A Bloomberg információi szerint az orosz pénzügyminisztérium új, progresszív jövedelemadót tervez bevezetni.

A vállalati nyereségre kivetett adókulcs a jelenlegi 20%-ról 25%-ra nőne 2025-től kezdődően. Emellett a vasérc, a kálium- és foszfátműtrágyák kitermelési illetékei is emelkednének, a vasérctermelőkét 1,15-szeresére, a foszforműtrágya-gyártókét kétszeresére, a kálisó termelőké pedig 2,3-szorosára nőne.

A teljes adócsomag 2025-ig további 2600 milliárd rubel (mintegy 29,4 milliárd dollár) bevételt generálna, amelynek több mint a fele a magasabb társasági nyereségadóból származna. A pénzügyminisztérium már benyújtotta a javaslatokat a kabinetnek, és várhatóan még a nyári szünet előtt megkapják a parlament alsóházának jóváhagyását.

A progresszív személyi jövedelemadó körülbelül 2 millió embert, azaz a teljes foglalkoztatottak 3,2 százalékát érintené. Az adókulcsok a jelenlegi, évi 2,4 millió rubelig keresők esetében fizetendő 13%-tól az 50 millió rubelt meghaladók esetében 22%-ig terjednének. A javaslat szerint 2,4 millió és 5 millió rubel között 15 százalékra, 5 és 20 millió rubel között 18 százalékra, 20 és 50 millió rubeles éves jövedelem között pedig 20 százalékra emelkedne az adókulcs.

A cikk megemlíti, hogy az orosz védelmi minisztériumra és a biztonsági szektorra fordított kiadások a bruttó hazai termék 6,7%-át teszik ki, ami közelít a Szovjetunió által a hidegháború csúcsán, az 1980-as években elért szinthez. Ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is megerősítette az Interfaxnak adott nyilatkozatában a hónap elején.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az újraválasztása előtt beszélt arról, hogy a vállalatok és a gazdagok megadóztatásával finanszírozná Oroszország ukrajnai háborújának folytatását. Putyin jelenlegi jogszabályok szerint 2036-ig maradhat Oroszország elnöke, ekkorra a politikus 83 éves lesz. Eközben a Sky News értesülései szerint Alekszej Gyumin, Putyin volt testőre, aki az elmúlt hónapokban egyre magasabb pozíciókat töltött be, és legutóbb az orosz hadiipar felügyeletéért felelős vezetővé nevezték ki, az orosz eliten belül esélyesnek tartják Putyin utódjaként. Az orosz vezetés azonban nem erősítette meg hivatalosan, hogy Gyumin lenne az utódjelölt.