Orosz hekkertámadás és a magyar külügyi rendszerek

Az orosz hekkertámadás ügye, amely a magyar külügyi számítógépes rendszereket érintette, 2022-ben vált ismertté a Direkt36 által a Telexen közzétett cikk révén. A cikk szerint az orosz hekkerek éveken át hozzáfértek a magyar külügyi rendszerekhez. A külügyminisztériumot akkoriban vezető Szijjártó Péter és más fideszes politikusok eleinte kampányhazugságnak nevezték az esetet. A 444.hu azonban 2023 májusában egy belső levéllel alátámasztotta, hogy a támadás valóban megtörtént, és a rendszerek súlyosan kompromittálódtak.

A botrány kirobbanása óta többen is próbáltak érdemi kérdéseket feltenni Szijjártó Péternek az üggyel kapcsolatban. A Telex tudósítói például kordont és rendőri igazoltatást tapasztaltak, amikor a Külügyminisztériumhoz érkeztek. Szijjártó végül egy nagykőrösi eseményen utasította vissza azokat az állításokat, miszerint hazugságokat terjesztettek volna a hekkertámadásról.

Frész Ferenc, aki a témában fontos kijelentéseket tett, külön cikkben került bemutatásra. Az orosz hekkertámadás ügye tehát továbbra is kérdéseket vet fel, és a magyar külügyi rendszerek biztonsága komoly aggodalomra ad okot.