Hosszabbítás után az Olympiakosz nyerte meg az Európa-konferencialigát

Egy évvel a prágai kudarc után ismét elbukott az Európa-konferencialiga döntőjében az ACF Fiorentina. Az olasz sztárcsapat a tavasszal a Ferencvárost kiejtő Olympiakosz Pireusszal szemben szenvedett 1–0-s vereséget 120 perces csatában.

Az Olympiakosz Pireusz nyerte meg a labdarúgó Európa-konferencialigát, miután a szerda esti athéni döntő hosszabbítás után 1-0-ra legyőzték a Fiorentinát. A görög klubcsapat így először nyert nemzetközi trófeát. A döntőt a marokkói Ajub el-Kabi fejese döntötte el a 116. percben. Az olasz klub sorozatban a második Konferencia-liga döntőjét vesztette el.

A Fiorentina és az Olympiakosz csatája előtt a legnagyobb kérdés az volt, hogy a görögök hazavihetik-e első európai trófeájukat, vagy az olaszok törik meg hat évtizedes böjtjüket. A Fiorentina egy évvel ezelőtt is döntőt játszott, de akkor a West Ham Uniteddel szemben maradtak alul. José Luis Mendilibar, az Olympiakosz edzője, aki korábban a Sevillát vezette Európa-liga-diadalig, most ismét egy kupagyőzelemmel gazdagodott.

A Fiorentina edzője, Vincenzo Italiano, aki 2021 nyara óta irányítja a csapatot, Hidegkuti Nándor örökébe lépett volna, ha sikerül győzniük. Hidegkuti az 1960–1961-es idényben vezette a csapatot az akkori Kupagyőztesek Európa-kupájában aranyéremig.

A döntő helyszínéül szolgáló OPAP Aréna Athénban található, amely az AEK Athén otthona, az Olympiakosz egyik legnagyobb riválisáé. Az UEFA szakemberei állítólag fontolgatták a döntő helyszínének megváltoztatását, de végül maradtak az eredeti tervnél.

A mérkőzés során mindkét csapat bátor és jó iramú futballt mutatott, de a sok eladott labda és hiba miatt nem alakult ki egyértelmű fölény. A Fiorentina többször jutott el az Olympiakosz tizenhatosáig, de a kapura nem tudott jelentősen veszélyesebb lenni. A görögök kapusa, Konsztantinosz Colakisz, egyszer sem kellett nagy védést bemutatnia, míg az olaszok kapusa, Pietro Terracciano több bravúrt is végrehajtott.

A második félidőben az Olympiakosz próbálta megnyomni a játékot, de a Fiorentina szervezettebben védekezett. A 69. percben Christian Kouamé helyzetét Colakisz ujjheggyel tudta hárítani. A hosszabbítás során mindkét csapatnak voltak lehetőségei, de a döntő gólt végül el-Kabi szerezte, amit a VAR hosszas vizsgálata után is érvényesnek talált.

A Fiorentina így sorozatban ötödször bukott el egy európai kupadöntőben, míg az Olympiakosz története során először nyert európai kupadöntőt. Ezzel a sikert már nem Puskás Ferenc nevéhez kötődő, a Panathinaikosz 1971-ben elvesztett BEK-döntőjével érhető össze a görög klubfutballban. Az Olympiakosz Pireusz–ACF Fiorentina (olasz) 1–0 (el-Kabi 116.) eredménnyel zárult a döntő.

(Borítókép: Getty Images Hungary)

: article-1 : article-2