Németország fél évvel meghosszabbította a határellenőrzéseket

Németország újabb fél évvel meghosszabbította az ellenőrzést a lengyel, a cseh és a svájci határon, hogy megfékezze az illegális bevándorlást és az embercsempészetet. A német belügyminisztérium szerdai tájékoztatása alapján a június 15-én lejáró határellenőrzések időbeli hatályát december 15-ig hosszabbítják meg, és erről Berlin már értesítette az Európai Bizottságot.

Nancy Faeser belügyminiszter kiemelte, hogy a 2023. október közepétől bevezetett határellenőrzéseknek köszönhetően mintegy 920 embercsempészt sikerült őrizetbe venni, ami azt mutatja, hogy az ellenőrzések hatékonyak.

A német belügyminisztérium adatai szerint a rendőrség október 16. óta mintegy 37 600 határsértőt tartóztatott fel a lengyel, cseh, svájci, illetve osztrák határszakaszokon. Ebből 23 ezer esetben akadályozták meg illetéktelen személyek beutazását, vagy hoztak tartózkodási engedély megvonásával járó intézkedést. Tavaly szeptemberben mintegy 21 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, míg idén áprilisban a számuk nagyjából 7500-ra csökkent.

A német-osztrák határon már 2015 ősze óta folyamatosan zajlanak az ellenőrzések, amelyeknek hatálya a jelenlegi állás szerint november 11-ig tart.