Németországban nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat

Boris Pistorius német védelmi miniszter bejelentette, hogy Németországban nem tervezik a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését, ehelyett ösztönzőkkel szeretnék növelni a Bundeswehr létszámát.

A Der Spiegel információi szerint Pistorius a szociáldemokrata párt elnökségi ülésén 45 perces beszédében vázolta fel a német hadsereg létszámproblémáinak megoldására vonatkozó terveit. A kötelező sorkatonai szolgálat bevezetésének lehetősége, amely korábban vita tárgya volt, most már nem szerepel a tervek között, sőt az ülésen a "sorkötelezettség" szó sem hangzott el.

A védelmi miniszter által javasolt új rendszerben minden 18 éves fiatal egy kérdőívet kapna, amelyben fizikai állapotáról kellene nyilatkoznia, ezzel is ösztönözve őket a katonai szolgálat iránti érdeklődésre. Az önkéntes alapon történő toborzás során a katonai szolgálat 12 hónapig tartana, és a résztvevők különböző kedvezményekben részesülnének, mint például ingyenes jogosítványszerzés, könnyebb egyetemi felvétel, diákhitel visszafizetésének támogatása vagy nyelvtanfolyamokhoz kapcsolódó kedvezmények.

A legnagyobb ellenzéki erő, a konzervatív CDU/CSU azonban bírálta Pistorius terveit, mondván, hogy a miniszter a pártja nyomására enyhített az eredeti elképzeléseken. Florian Hahn, a CDU/CSU-frakció védelempolitikai szóvivője szerint a lépés a kancellár, Olaf Scholz felé mutat, aki a Bundeswehr létszámhiányát "kezelhető problémának" tekinti, nem pedig az Oroszországból érkező fenyegetésre fókuszál.

Jelenleg a Bundeswehr létszáma 181 ezer fő, de a cél az, hogy a hadsereg létszámát 203 ezerre növeljék. Eközben a német kormánykoalíció egy hatalmas nyugdíjreformra készül, hogy kezelje a népesség elöregedésével járó kihívásokat. A javasolt változtatások közé tartozik a kedvező adózási elbírálású nyugdíj-előtakarékossági számlák létrehozása, amelyek ugyanolyan kedvező adózási elbánásban részesülnének, mint a Riester-nyugdíj.

A nyugdíjrendszer korszerűsítésére tett legújabb javaslatokat szerdán hagyta jóvá Olaf Scholz kancellár kabinetje, és a kormány a nyári szünet után javaslatokat terjeszt elő az egyéni nyugdíjellátás megerősítésére. Ezen intézkedések mellett a kormány jóváhagyta egy olyan alap létrehozását, amely a következő évtized közepéig legalább 200 milliárd euró értékben részvényekbe fektetne, és a befektetésből származó bevételeknek körülbelül 2035-től kellene a nyugdíjrendszerbe áramlaniuk.

Hubertus Heil munkaügyi miniszter szerint a csomag „tartósan stabilizálja a nyugdíjak vásárlóerejét, és generációs tőkét teremt a jövőbeli kiadásokra”. A reformok most a parlament elé kerülnek, és a kormány célja, hogy még a nyári szünet előtt megkapja a törvényhozók jóváhagyását a változtatásokhoz. A nyugdíjrendszer javasolt módosításainak célja, hogy a nyugdíjrendszer fenntartható és igazságos maradjon a jelenlegi és a jövő nemzedékek számára egyaránt.