Németországban emelkedett az infláció májusban

Májusban az előzetes adatok szerint 2,4 százalékra nőtt az infláció Németországban, ami az Európai Unió legnagyobb gazdaságában tapasztalható. Az előző hónaphoz, áprilishoz képest a fogyasztói árindex 0,1 százalékkal emelkedett.

A Destatis szerdán közzétett előzetes adatai alapján májusban az infláció éves bázison mért változása 2,4 százalék lehetett, ami megfelel a szakértők várakozásainak. Áprilisban a fogyasztói árak éves szinten 2,2 százalékkal, míg havi bázison 0,5 százalékkal nőttek.

A szakértők májusra 2,4 százalékos éves inflációt és a ténylegesnél magasabb, 0,2 százalékos havi áremelkedést vártak, azonban az előzetes adatok szerint a havi növekedés csak 0,1 százalék volt.

Az energiaárak májusban éves bázison 1,1 százalékkal csökkentek, ami kisebb csökkenés az áprilisi 1,2 százalékosnál. Az élelmiszerárak viszont 0,6 százalékkal emelkedtek az áprilisi 0,5 százalékos növekedés után.

A maginfláció, amely az energia- és élelmiszerárak nélkül számított inflációt jelenti, az előzetes adatok szerint májusban is 3,0 százalék maradt, megegyezve az áprilisi értékkel.