Nagy Márton: Több mint 121 ezer külföldi dolgozik Magyarországon

Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter szerint jelenleg több mint 121 ezer külföldi dolgozik Magyarországon, és a kormány célja, hogy 2030-ra 85 százalékra növelje a foglalkoztatási rátát.

A "Velünk a vállalkozásodért - amit a jövőről tudni érdemes" című vállalkozásfejlesztési rendezvényen Budapesten a miniszter beszámolt arról, hogy a kormány a jelenlegi 80 százalékos foglalkoztatási rátát szeretné 85 százalékra emelni a következő évtized végéig. E cél eléréséhez az inaktív állampolgárok számát kell csökkenteni. Nagy Márton kiemelte, hogy Magyarországon már több mint 4,7 millióan dolgoznak, és a munkanélküliségi ráta 4 százalék. A következő lépés az inaktívak bevonása a munkaerőpiacra lesz.

A demográfiai trendek megfordítása és a populáció csökkenésének megállítása is fontos célkitűzés, valamint a munkaerőpiaci tartalék, amely közel 300 ezer embert jelent, aktiválása. A miniszter hozzátette, hogy ebből a tartalékból már 80 ezret sikerült mozgósítani. A kormány 2024-ben uniós forrásból több támogatási programot is elindított, összesen 461,4 milliárd forint keretösszeggel, hogy további lépéseket tegyen a munkaerő-tartalék mozgósítása érdekében.

A vendégmunkások helyzetéről is szó esett. Nagy Márton szerint a vendégmunkások száma és aránya a hazai foglalkoztatásban elenyésző. A vg.hu beszámolója alapján a miniszter elmondta, hogy a rendszerben keringő számok ellenére a tényleges vendégmunkásszám 70-75 ezer között van, akik a vendégmunkásokra vonatkozó szabályoknak felelnek meg. Összességében valamivel több, mint 121 ezer külföldi dolgozik Magyarországon, szemben a több mint 4,7 millió magyar munkavállalóval.

A kormány által elindított támogatási programok között szerepel a márciusban startolt GINOP Plusz 3.2.1 pályázat 70 milliárd forintos keretösszeggel, a Megerősített Ifjúsági Garancia program, amelyre 196,9 milliárd forintra lehet pályázni, valamint a 30 év felettiek foglalkoztatási támogatásai a GINOP Plusz 3.1.1. projektben 150,2 milliárd forinttal.

Jáhny Ákos, a Get Work Trend HR szolgáltató ügyvezető igazgatója szerint a munkaerő-tartalékban lehet rendezni a sorokat, állami és uniós forrásból helyzetbe hozni a magyar álláskeresőket. A vállalatoknak nyitottnak kell lenniük, és újabb lehetőséget kellene adniuk ezeknek a most születő kezdeményezéseknek.

A kormány célja a munkaerő-tartalékok mozgósítása, ami jelenlegi számítások szerint 300 ezer embert jelent. Nagy Márton korábban úgy nyilatkozott, hogy ebből a tartalékból 40 ezer embert hatékony közvetítéssel és kis segítséggel munkához lehet juttatni, további 50 ezer fő képzéssel jó eséllyel elhelyezhető, 60 ezer főt tesznek ki azok az inaktívak, akik képessé tehetők és motiválhatók a munkába állásra, míg a legnagyobb csoport – a potenciális tartalék fele – azok az álláskeresők (150 ezren), akik komplex fejlesztést igényelnek.