Magyar női párbajtőröző az olimpián: Muhari Eszter a kvalifikációs listán

A Nemzetközi Vívó Szövetség legújabb olimpiai kvalifikációs listája szerint Muhari Eszter lehetőséget kaphat a részvételre a párizsi olimpián, miután a magyar csapat nem szerzett csapatkvótát, és Kun Anna doppingvétség miatt eltiltásra került.

A magyar női párbajtőrözők közül eredetileg Kun Annának sikerült megszereznie az egyéni részvételi jogot a párizsi játékokra. Azonban május közepén két évre eltiltották a versenyzéstől, mert mulasztást követett el a holléti nyilvántartáshoz kapcsolódóan.

Az olimpiai kvalifikációs rendszer értelmében azokban a szakágakban, ahol a csapat nem szerez kvótát, egyénileg tíz helyet osztanak szét. Európából két vívó szerezheti meg ezt a lehetőséget, de egy országból csak egy versenyző kerülhet be az olimpiai mezőnybe.

A Nemzetközi Vívó Szövetség legfrissebb listáján Muhari Eszter már a második európai helyen szerepel, az észt Nelli Differt mögött. A magyar szövetség korábban jelezte, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy Muhari Eszter részvétele mielőbb hivatalossá váljon. A FIE legfrissebb olimpiai kvalifikációs listáján már ő szerepel a második európai helyen, és a hazai szövetség honlapja szerint megérkezett a FIE hivatalos értesítése, amely alapján Muhari Eszter hivatalosan is megkapta a megüresedő pozíciót.

Rendkívül kettős érzések vannak bennem az elmúlt hónapokkal kapcsolatosan, ami néha a teljesítményemre is hatással volt, bármennyire küzdöttem ellene. Viszont most hatalmas kő esett le a szívemről, és nagyon szeretnék jól szerepelni az olimpián. A történtekről eddig sem nyilatkoztam, többet ezután sem szeretnék – mondta a hunfencing.hu oldalnak a világranglistán 12. helyezett, 21 éves, négyszeres egyéni magyar bajnok.

Vívásban most először fordul elő – mióta mindkét nemnél három-három fegyvernem szerepel az olimpián –, hogy minden szakágban lehet majd magyar induló. Férfi és női kardban, férfi párbajtőrben ráadásul csapatot is indíthatunk. Utóbbi fegyvernemenként négy-négy magyar kvótást jelent, az egyéni versenyekben pedig három nevezhető versenyzőt. Mellettük női tőrben Pásztor Flóra, férfi tőrben Dósa Dániel szerzett egyéni, névre szóló kvótát a világranglistás helyezése alapján. A hatodik fegyvernemet pedig a fentiek fényében Muhari képviseli majd.

A XXXIII. nyári olimpiai játékok hivatalos megnyitója július 26-a, a záróünnepséget pedig augusztus 11-én rendezik. A vívóversenyek július 27-én a férfi kard egyénivel, a háromszoros címvédő Szilágyi Áron számával indulnak majd, és egészen augusztus 4-éig tartanak.