Milák Kristóf egyetlen századdal maradt le a dobogóról a barcelonai Pere Serrat uszodában

Szerdán és csütörtökön kerül megrendezésre a Mare Nostrum sorozat második versenye a barcelonai Club Natació Sant Andreu Pere Serratról elnevezett uszodájában, ahol a világcsúcstartó, olimpiai, világ- és Európa-bajnok Milák Kristóf ismét nemzetközi viadalon vesz részt húsz hónap elteltével.

A kedden kezdődő versenyen Virth Balázs mesteredző csapata nagy erőkkel vonul fel, és a helyi egyesület által alapított viadalon nem csak a Virth-különítmény (Milák Kristóf, Kapás Boglárka, Márton Richárd, Zombori Gábor, Telegdy Ádám) képviseli Magyarországot, hanem Szabó Szebasztián, Sebestyén Dalma, Magda Boldizsár, Jászó Ádám, Senánszky Petra, Verrasztó Evelyn és Dávid is részt vesznek.

Milák Kristóf, a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója, olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, 20 hónap után tér vissza a nemzetközi versenyekbe. A Duna Arénában áprilisban megrendezett magyar bajnokságon már bizonyított, különösen a rövidebb távokon, és most Virth Balázs is kíváncsian várja, hogy tanítványa mire lesz képes a közelgő olimpia és a belgrádi Európa-bajnokság előtt.

Az országos bajnokság után Milák edzéseiről ellentmondásos hírek érkeztek, de a beleki edzőtáborban kiválóan teljesített. Virth Balázs szerint Milák egyedi módszerrel készül az olimpiai bajnoki címének megvédésére Párizsban.

A barcelonai verseny döntői kedden délután öt órakor kezdődtek, ahol a női és a férfi 200 méter pillangó számokban is izgalmas küzdelem várható, Kapás Boglárka és Milák Kristóf, valamint Márton Richárd részvételével. Milák Kristóf a 50 méter gyors előfutamában 22.44-es idővel a döntőbe jutott, és a délelőtti programban még 100 pillangón is érdekelt lesz. Szabó Szebasztián is bejutott a döntőbe 22.52-es idővel, míg Magda Boldizsár 23.72-es idővel az 56. helyen végzett.

A versenykiírás szerint a 100 méter pillangó előfutamai 11 óra 30 perc magasságában kezdődtek, ahol Milák a Duna Arénában elért 50.99-es idővel a favoritok között indult. A Milák szempontjából kiemelt jelentőségű 200 pillangó előfutamai csütörtök délelőtt lesznek.

Milák Kristóf az első nemzetközi döntőjében, a 50 méter gyorsban egyetlen századdal maradt le a dobogóról, így a negyedik helyen végzett, míg Szabó Szebasztián – holtversenyben – a hatodik helyet szerezte meg. A fináléban a franciák rutinos versenyzője, Florent Manaudou nyerte meg a számot 21.89-es idővel, míg az olasz Alessandro Miressi és a holland Kenzo Simons holtversenyben a második helyen végzett.

Mellette Kapás Boglárka, Márton Richárd, Zombori Gábor, Telegdy Ádám, Szabó Szebasztián, Sebestyén Dalma, Magda Boldizsár, Jászó Ádám, Senánszky Petra, Verrasztó Evelyn és Verrasztó Dávid képviseli még a magyar színeket Barcelonában.

Cikkünk hamarosan Ch. Gáll András, az Index helyszíni tudósítójának Barcelonából érkező beszámolójával frissül!

(Borítókép: Milák Kristóf a 200 méteres férfi pillangóúszás döntőjében a 125. úszó országos bajnokságon Kaposváron 2023. április 20-án. Fotó: Derencsényi István / MTI)