Milák Kristóf aranyéremmel tért vissza a nemzetközi úszóversenyekre

Milák Kristóf 100 méter pillangón aranyérmet nyert a Mare Nostrum nemzetközi úszóverseny-sorozat második, barcelonai állomásán. A Honvéd 24 éves klasszisa, aki az áprilisi országos bajnokságon egy év szünet után versenyzett újra, húsz hónap után indult ismét nemzetközi versenyen.

Milák Kristóf a 100 méter pillangó döntőjét 50.95 másodperces idővel nyerte meg, ezzel beállította saját, 2021-es versenyrekordját, és az áprilisi országos bajnokságon elért idejéből öt századot faragott le. A versenyen a holland Nyls Korstanje lett a második, míg a japán Genki Terakado a harmadik helyen végzett.

A magyar úszó először az 50 méter gyors döntőjében vett részt, ahol 22.25 másodperces idővel a negyedik helyen zárt. Ebben a számban bő egy hónappal korábban, a Duna Arénában olimpiai szintet érő 21.89-es egyéni csúccsal nyert. Az ezüstérmet holtversenyben az olasz Alessandro Miressi és a holland Kenzo Simons szerezte meg, míg a számot a francia Florent Manaudou nyerte meg, éppen Milák áprilisi idejével.

A szám másik magyar versenyzője, Szabó Szebasztián 22.33 másodperccel holtversenyben a hatodik helyen végzett. Férfi 400 méter vegyesen Zombori Gábor a harmadik (4:17.44), Verrasztó Dávid pedig a negyedik helyen zárt (4:17.90), de mindketten messze voltak az olimpiai szinttől (4:12.50). Férfi 100 méter háton Jászó Ádám negyedik (54.86), míg a 200 méteren Telegdy Ádám nyolcadik lett (55.96). Női 200 méter pillangón Sebestyén Dalma 2:10.39 perccel negyedik helyen végzett.

Hosszú hónapok bizonytalansága után február végén derült ki, hogy Milák elkezdett készülni az olimpiára, két hete pedig biztossá vált, hogy az országos bajnokságon tér vissza a versenyzéshez. Milák nem beszélt a teljesítményéről nyilvánosan, a Honvéd elnöke viszont a Telexnek úgy értékelt, hogy az úszó megszolgálta a bizalmat, amit az utóbbi hónapokban tőlük kapott, és hangsúlyozta, ők akkor is mellette álltak, amikor mások kezdtek lemondani róla. Milák korábbi edzője, Selmeci Attila úgy értékelt lapunknak, hogy vannak figyelmeztető jelek, de ha az úszó vállalja a teste kifacsarását, a sokszor oxigénhiányos állapotot, akkor megvédheti a címét a 200 pillangó olimpiai bajnoka.