Lehet, hogy meglepetést okoz a magyar infláció májusban

Az üzemanyagárak csökkenése és az élelmiszer-akciózások hatására a májusi magyar inflációs adat meglepetést okozhat, ami bővítheti az MNB kamatvágási mozgásterét, de a monetáris politikai irányváltásra továbbra sem számítunk.

A pénzpiacok nagy figyelmet fordítanak a havi inflációs adatokra, mivel ezek a gazdasági ciklus aktuális állapotáról szolgáltatnak elsődleges információt, és a jegybankok is ezek alapján alakítják ki politikájukat. Az inflációs adatok befektetői értékelése alapvetően befolyásolja a kamatkilátásokat és a devizák sorsát is. Június 10-én a KSH a májusi árindexet fogja közölni, amelyre az előzetes magas frekvenciás adatok alapján meglepetés várható.

Az üzemanyagok és az élelmiszerek hatása

Az üzemanyagok jelentős súlyt képviselnek a fogyasztói kosárban, és az áprilisihoz képest májusban több mint 3 százalékkal csökkenhettek az árak, ami önmagában két tizeddel csökkentheti a havi árindexet. Az élelmiszerek áralakulása is fontos tényező, ahol a ténybecslő modellünk szerint májusban csökkenés várható, ami szintén jelentős hatással lehet az inflációs adatra. A baromfihúsok, tojás, tejtermékek, burgonyák és gyümölcsök árcsökkenése húzhatja le az árindexet.

Elemzői várakozások és a jegybank előrejelzése

A Refinitiv és a Portfolio elemzői felmérése 4,3 százalék körüli átlagos inflációt jósol idénre, míg a jegybank áprilisi interjúban 4 százalék feletti inflációt várt májusra. Ha a májusi adat meglepetést okoz, az rövid távon forintgyengülést eredményezhet, mivel a magyar kamatelőny csökkenését vetítheti előre.

Az üzemanyagok és élelmiszerek jövőbeli kilátásai

Az üzemanyagok árának alakulása optimista képet festhet, mivel a Brent olajár és a forint árfolyama kedvező irányba mozdult el. Az élelmiszer-termelői árak stagnálása és a kiskereskedelmi ágazat árvárakozásainak stabilizálódása azt jelzi, hogy a jelenlegi árcsökkenés átmeneti lehet. A piaci szolgáltatások területén nem várható árcsökkenés, mivel ezek bérintenzív tevékenységek.

A monetáris politika és az inflációs várakozások

Az MNB türelmes magatartása valószínűleg fennmarad, és a monetáris politika mozgásterét jelenleg inkább a Feddel kapcsolatos kamatvárakozások alakítják. A maginfláció továbbra is magas, és a visszatekintő árazás gyakorlata mennyire lehet ragadós a jelenlegi erős reálbér-dinamika mellett, még nem ismert. Ennek ellenére a májusi adat rövid távon kényelmesebb pozícióba hozhatja a jegybankot, és júniusban – minden más tényező változatlansága mellett – jó eséllyel folytatódhat a jegybank 50 bázispontos kamatcsökkentési tempója, és a piaci kamatvárakozások változásától függően további kamatcsökkentésekre is lehetőség nyílhat az év második felében.