Egy nagyvárosnyi magyar szavazó tűnt el az önkormányzati választások óta

Közel 170 ezerrel kevesebben szerepelnek az önkormányzati választás névjegyzékében, mint öt évvel ezelőtt, ami nagyságrendileg egy magyar nagyváros lakosságának felel meg.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a 2019-es önkormányzati választás napján még mintegy 8 millió 25 ezren szerepeltek a választói névjegyzékben, míg az idei választáson csaknem 7 millió 855 ezren szavazhatnak, vagyis 170 ezerrel, azaz 2,12 százalékkal csökkent a választásra jogosultak száma.

A csökkenés szinte minden megyében és a fővárosban is érzékelhető. A legnagyobb arányban, 5,02 százalékkal Békés megyében csökkent a választásra jogosultak száma, míg Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyékben 4 százalék feletti a csökkenés.

További megyékben is jelentős a csökkenés: Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád-Csanád, Baranya, Heves és Bács-Kiskun megyékben 3 százalék feletti a csökkenés, míg Budapesten, Veszprém, Hajdú-Bihar, Somogy és Komárom-Esztergom megyékben 2 százalék feletti a csökkenés.

Vas, Zala és Fejér megyékben 1 százalék feletti a csökkenés, Fejér megyében arányaiban a legkevésbé, mindössze 1,33 százalékkal csökkent a választók száma.

Ellenben Győr-Moson-Sopron és Pest megyében növekedett a választásra jogosultak száma. Pest megyében a legnagyobb, 2,7 százalékos növekedést tapasztalták, míg Győr-Moson-Sopron megyében 1,52 százalék a növekedés.

A fővárosban 1 millió 331 ezer választásra jogosult él, ami az összes választó közel 17 százalékát teszi ki, míg a legkisebb megyei választókerület Nógrád megye, ahol az összes jogosultnak kevesebb mint két százaléka él.

A választás kiírását követő napon, március 13-án a választásra jogosultak száma 7 879 941 volt, azóta mintegy 25 ezerrel csökkent a névjegyzékben szereplők száma. Ennek a 25 ezer embernek a nagy része meghalt, egy kisebb csoportja pedig elveszítette választójogát. A 2019-es önkormányzati választáson mintegy 145 ezerrel kevesebben szerepeltek a névjegyzékben, mint 2014-ben.