Kihirdették az olimpiára utazó magyar triatloncsapatot, éremszerzés a cél

A Magyar Triatlonszövetség (MTSZ) bejelentette, hogy Lehmann Csongor, Bicsák Bence és Kuttor-Bragmayer Zsanett képviselik majd Magyarországot a párizsi olimpián a triatlon versenyszámban, míg a paralimpián Mocsári Bence indulhat.

A nemzetközi szövetség (WT) hétvégi világbajnoki futamot követően zárta le az olimpiai kvalifikációs időszakot, ahol Lehmann Csongor bronzérmet szerzett. A magyar triatlonsport eredményességét mutatja, hogy a kvalifikációs ranglistán egy magyar nő és négy férfi is helyet kapott volna Párizsban, de a kvóták számának korlátozása miatt végül csak három sportoló utazhat. A vegyes váltó ezúttal nem szerzett kvótát. A női versenyzők közül Kuttor-Bragmayer Zsanett, a férfiak közül pedig Lehmann Csongor és Bicsák Bence képviselik hazánkat, tartalék pedig Dévay Márk lesz. A paralimpiás kvalifikáció július 1-én zárul.

A triatlon, amely az úszás, a kerékpározás és a futás kombinációjából áll, az egyik legnépszerűbb és legdinamikusabban fejlődő olimpiai sportág. A párizsi olimpiai futamok a Szajna partján kerülnek megrendezésre, ami különleges látványt és élményt ígér.

Kindl Gábor, a magyar szövetség elnöke szerint a kvalifikációs időszak hosszú és izgalmas volt, és bár volt esély több sportoló kvalifikációjára is, végül háromfős csapatot sikerült kijuttatni. Kindl Gábor kiemelte, hogy a csapat erős, és Lehmann Csongor bronzérme motivációt ad a többieknek is. Bicsák Bence Tokióban elért hetedik helyezése minden idők legjobb magyar olimpiai helyezése a triatlonban, Kuttor-Bragmayer Zsanett pedig a 12. helyen végzett. Az elnök reményét fejezte ki, hogy Párizsban éremmel térhetnek haza.

A versenyzők a következő két hónapot magaslati edzőtáborban töltik, ahol a szakmai stáb mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legjobb állapotban utazhassanak az olimpiára. Az idei év különleges a magyar triatlon számára, hiszen 40 éve rendezték meg az első triatlonversenyeket Magyarországon, és a szövetség is 35 éves lett. A szabadidősport területén is új lehetőségek nyíltak meg, a "Próbáld ki a triatlont!" című sorozat révén, amely lehetővé teszi a szabadidősportolók számára is, hogy versenyeken vegyenek részt.

Ajánlókép: Bragmayer Zsanett tavalyi Európa Játékokon. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)