Késik az új otthonfelújítási program indítása

A Portfolio információi alapján a Nemzetgazdasági és az Energiaügyi Minisztérium közös közleményében megerősítette, hogy a tervezettnél később indul az új otthonfelújítási program.

A két minisztérium közleménye szerint a program kiírását a kormány a következő ülésén fogja véglegesíteni, mivel a társadalmi egyeztetés során rendkívül sok, több mint 500 javaslat érkezett. A változásoknak köszönhetően a támogatás igénybevételére szélesebb kör számára nyílik majd lehetőség, és a későbbi kezdés több időt biztosít az érdeklődőknek a szükséges dokumentumok előkészítéséhez.

Eredetileg június 3-án, jövő hétfőn indult volna a program, de a Portfolio értesülései szerint a kamatmentes hiteltermék nem készült el időben, így aki a következő hetekben szeretné megkezdeni az igénylést, az még nem fogja tudni ezt megtenni a bankfiókokban. A Bank360.hu szerint az Otthonfelújítási Hitelprogram felhívása nem jelenik meg június elejéig, és így az igénylés sem kezdődhet meg az eredetileg megjelölt június 3-tól.

A csúszás mértékéről egyelőre csak annyit tudni, hogy néhány hetes lehet. A közlemény arra nem téri ki, hogy mikorra csúszhat a kiírás, és mikortól lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást a Gránit Bank, az MBH Bank és az OTP Bank kijelölt fiókjaiban lévő MFB Pont Pluszokon.

Az otthonfelújítási program (RRF-REP-10.13.1-24) célja, hogy a kormány kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás formájában ösztönözze az 1990 vége előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését. Az európai uniós társfinanszírozású program keretében legfeljebb 20-22 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések. A program keretében maximum összesen 6 millió forint kamatmentes kölcsönt és vissza nem térítendő támogatást lehet majd igényelni egymilliós önrésszel. Az energetikai tanúsítványokkal igazolandó, legalább 30 százalékos energiamegtakarítást eredményező beruházások révén a támogatottak könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett mennyiségi kategóriában.

A minisztériumok szerint a felhívástervezet társadalmi egyeztetésén minden korábbit meghaladó számú észrevétel érkezett be. Az indokolt javaslatok programba illesztése még szélesebb kör előtt nyithatja meg a támogatási lehetőséget. A kiírás és az igénylés megkezdésének eltolása több időt biztosít a jelentkezőknek és a kivitelezőknek az otthonfelújítási program megnyitásáig szükséges előkészületek megtételére. A teljes lakossági MFB Pont Plusz hálózat kialakítása a tervezett ütemezést megelőzve halad előre annak érdekében, hogy a fiókok felkészülten álljanak az igénylők rendelkezésére a kölcsönkérelmek személyes benyújtásához.