Brit Munkáspárt: Nem térünk vissza az EU-ba

A brit Munkáspárt vezetője, Keir Starmer kijelentette, hogy amennyiben pártja kormányra kerül, nem fogják visszavezetni Nagy-Britanniát az Európai Unióba.

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője, egy választási kampánykörút keretében tett látogatása során az Airbus repülőgépgyártó konzorcium angliai gyártóközpontjában szólalt meg az EU és Nagy-Britannia közötti szabad munkaerő- és áruforgalom kérdésében. Kijelentette, hogy a szabad mozgás csak addig volt lehetséges, amíg Nagy-Britannia az EU tagja volt, de ez már a múlté, és nem tervezik az EU-ba való visszalépést.

Starmer hangsúlyozta, hogy a brit EU-tagságról szóló 2016-os népszavazás eredménye egyértelmű volt, és nem indokolt a kilépés megkérdőjelezése vagy a visszatérés lehetőségének tárgyalása. A referendumon a kilépést támogatók szűk többséget szereztek, és ennek eredményeképpen Nagy-Britannia 2020. január 31-én hagyta el az Európai Uniót, majd az átmeneti időszak lejárta után az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett.

A kilépés után a brit kormány új bevándorlási szabályozást vezetett be, amely nem tesz különbséget az EU-ból és a világ más részeiről érkezők között, és elsősorban a szakképzettséget és az angol nyelvtudást részesíti előnyben.

Starmer, aki korábban Brexit-ügyi árnyékminiszterként tevékenykedett, többször is világossá tette, hogy a Munkáspárt nem tervezi Nagy-Britannia EU-ba való visszavezetését, sem az egységes belső piacra és vámunióba való visszatérését, ha ők kerülnek kormányra a következő brit parlamenti választások után.

A Munkáspárt vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy pártja törekszik egy jobb megállapodásra az EU-val, mint amit a konzervatívok kötöttek, és lát lehetőséget a kapcsolatok szorosabbra fűzésére a kereskedelem, a védelem és a biztonság területén.

A jelenlegi konzervatív párti miniszterelnök, Rishi Sunak a parlamenti választásokat 2023. július 4-re tűzte ki, és a felmérések szerint a Munkáspárt jelentős, 20 százalékpontot meghaladó előnnyel rendelkezik a konzervatívokkal szemben.

Vita az adózásról

A konzervatív kormányok ragaszkodtak a neoliberális alapelvekhez, és az adócsökkentést mint mantrát emlegették akkor is, amikor ennek semmilyen feltétele sem állt fenn. Ebbe bukott bele Liz Truss miniszterelnök, aki olyan költségvetést prezentált, amely több mint 40 milliárd fontos deficitet irányzott elő, és ez felborította volna az egész gazdaságot, a font árfolyamáról már nem is beszélve. Liz Truss bukása után egykori pénzügyminisztere, Rishi Sunak alakított kormányt, és megpróbálja védelmezni a népszerűtlen politikát. Azzal vádolja a Munkáspártot, hogy „adóbombát készít elő”. Miről van szó? John Smith, a Munkáspárt árnyékpénzügyminisztere mérsékelt adóemelést javasol, hogy ellensúlyozni lehessen a költségvetési hiányt.