Kecskeméti Mercedes-gyár: Impozáns növekedés

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. jelentős árbevétel- és nyereségnövekedést könyvelhetett el a tavalyi évben, az előző évi adatokat meghaladva.

A kecskeméti gyárban 2023-ban több mint 5 milliárd eurós árbevételt értek el, ami jelentős növekedést jelent a 2022-es közel 4 milliárd euróhoz képest. A vállalat adózás előtti eredménye is emelkedett: míg 2022-ben több mint 96 millió euró volt, addig 2023-ban ez a szám megközelítette a 103 millió eurót.

A gyártási költségek javulása és az alacsonyabb nyersanyagárak pozitív hatását azonban a magas inflációs környezet és az ellátási láncokkal kapcsolatos növekvő költségek is ellensúlyozták. Ennek ellenére a gyár teljesítménye lenyűgöző, hiszen tavaly több mint 174 ezer jármű gördült le a gyártósorról.

A helyi gazdaság támogatása is fontos szerepet kapott, ugyanis a beszerzések 42 százalékát magyar beszállítóktól bonyolították le. A vállalat foglalkoztatási adatokat illetően is pozitív képet mutat: 2023-ban 4477 munkavállalót foglalkoztattak, és a Mercedes-Benz Academy Kecskemét központjában 115 középiskolai tanuló és 22 egyetemi hallgató kezdte meg a tanévet a duális képzés keretében.