A magyar költségvetés átláthatóságának drasztikus romlása

Az Open Budget Survey (OBS) 2023-as felmérése szerint a magyar költségvetési rendszer jelentősen romlott az átláthatóság terén, és a vizsgált országok között a 100. helyre került.

A Népszava által ismertetett International Budget Partnership tanulmány alapján Magyarország mindössze 22 pontot szerzett az elérhető 100-ból, ami drámai visszaesést jelent a két évvel ezelőtti 44 pontos eredményhez képest, és messze elmarad a megfelelő átláthatóságot jelző 61 pontos szinttől. Ezzel a régióban a leggyengébb eredményt érte el, még Ukrajna és Szerbia is jobban szerepelt 38, illetve 51 ponttal. Lengyelország, Románia és Csehország is jelentősen magasabb pontszámokat értek el, míg Bulgária 79 pontjával a 10. helyen végzett a rangsorban.

A magyar költségvetés átláthatósága most olyan országokkal került egy csoportba, mint Kína, Salvador és Szaúd-Arábia, amelyek az antidemokratikus rendszerek vagy gyenge államok közé tartoznak, például Venezuela, Jemen és Afganisztán is ebben a kategóriában szerepel.

A 2023-as költségvetés tervezetét a magyar kormány 2022 tavaszán nyújtotta be, és júliusban elfogadták, de decemberre kiderült, hogy a költségvetés végrehajthatatlan. Emiatt a kormány saját hatáskörben, kormányrendelettel módosította a költségvetési törvényt, így 2023 január elsején nem volt érvényben olyan költségvetés, amelyet az Országgyűlés elfogadott volna.

A felmérés rávilágított arra is, hogy az Országgyűlés és az állampolgárok csak minimális szerepet kapnak a költségvetési folyamatokban, a döntések pedig gyakran "zárt ajtók" mögött születnek meg, ami a közpénzek elosztásánál azoknak kedvez, akik részt vehetnek ezeken a zártkörű döntéseken.