A Nemzeti Útdíj Szolgáltató jelentős bevételnövekedést könyvelt el

A Nemzeti Útdíj Szolgáltató több mint 445 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta a 2023-as évet, ami 13 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A társaság üzleti tevékenységéből származó eredménye jelentősen javult, közel 1,5 milliárd forintot ért el, szemben a 2022-es 3,9 milliárdos veszteséggel.

A Totalcar által ismertetett beszámoló szerint, bár az üzleti eredmény pozitív irányba változott, a pénzügyi tevékenységből származó tételekkel együtt számolt adózott eredmény jelentősen, közel 20 milliárd forintról 216 millió forintra csökkent a tavalyi évben.

A matricák árának emelkedése is hozzájárult a bevétel növekedéséhez. 2023 januárjában az éves útdíj a tervezett 15,6 százalék helyett csak 5 százalékkal emelkedett az autókra, motorokra, buszokra és utánfutókra vonatkozóan. Emellett a matricák ára az idei évre – a tavaly augusztusi infláció mértékének megfelelően – több mint 16 százalékkal nőtt. A vállalat nagyjából napi 1,2 milliárd forintot keresett az autópálya-matricák eladásán.

Ahogy Totalcar megírta, csak jövő májusban derül ki, hogy a cégnek idén sikerül-e pozitív évet zárnia, de a 2024. január 1-jétől megemelt matricaárak növelhetik a vállalat bevételeit. Az autópálya-matricák inflációkövető drágulásáról korábban itt írtunk bővebben.