Irán rakétatechnológiát osztott meg a jemeni húszikkal és amerikai drón lelövése

Teherán a vörös-tengeri konfliktusban érintett jemeni húsziknak adott át rakétafejlesztéssel kapcsolatos technológiát, ami fokozhatja a térségben a feszültséget. A Taszním iráni félhivatalos hírügynökség szerint a tengerről indítható, hazai gyártmányú Kadr típusú rakéták technológiáját osztották meg a húszikkal.

A Taszním hírügynökség, amely az iráni Forradalmi Gárdához köthető, arról számolt be, hogy ez a lépés "súlyos kihívások elé állítja majd az Egyesült Államokat és legfontosabb régiós szövetségesét", Izraelt. A jelentés szerint az iráni szaktudás a hajók ellen bevethető rakéták gyártásáról most már a jemeni csapatok rendelkezésére áll.

A hírügynökség továbbá közölte, hogy a húszik már rendelkeznek hajók ellen is bevethető rakétákkal, és ezeket, valamint az ezeket bemutató katonai parádét a Taszním weboldalán képekkel is dokumentálták. Teherán korábban többször szembesült nemzetközi kritikával, amiért fegyverekkel látta el a nemzetközileg elismert jemeni kormány ellen harcoló húszikat, de eddig csak ideológiai támogatásról beszéltek.

A konfliktus újabb szintre lépett, amikor a húszik lelőttek egy amerikai MQ-9 Reaper katonai drónt Jemen légterében. Az esetet több OSINT-elemző is megerősítette, bár az Egyesült Államok hivatalosan még nem kommentálta az állítólagos veszteséget. Az MQ-9 Reaper a világ egyik legdrágább katonai robotgépe, egy darabja 30 millió dollárba, azaz nagyjából 10 milliárd forintba kerül. Az amerikai katonai művelet 2023 novemberében kezdődött Jemen térségében, ahol az iránbarát milícia a Vörös-tenger hajózási forgalmát kezdte el lőni. A húszik aktív légvédelme valószínűleg már a hatodik ilyen amerikai drónt lőtte le a művelet kezdete óta.