Informatikai hiba az orvosegyetemek államvizsgáján

Az orvosegyetemek keddi írásbeli záróvizsgáját informatikai problémák sújtották, amelyek miatt a dolgozatok értékelése kétségessé vált, a vizsgázók pedig bizonytalanságban maradtak.

A négy orvosegyetem záróvizsga portálján szerdán közzétett tájékoztatás szerint az elektronikus vizsgáztatás során felmerült informatikai hibák miatt kérdésessé vált a dolgozatok értékelése. A vizsgabizottság tájékoztatása szerint a tesztek értékelése és a problémák feltárása jelenleg is folyamatban van, és az érintett hallgatókat az érintett karok dékánjaival történő egyeztetést követően azonnal értesítik.

A vizsgabizottság üzenetében elírások is előfordultak, ami arra utalhat, hogy az üzenetet sietve fogalmazták meg. A bizottság kifejezte megértését a hallgatók aggodalmával és elégedetlenségével kapcsolatban, és jelezték, hogy igyekeznek megoldást találni a problémára.

Egy egyetemi forrás szerint még nincs hivatalos válasz arra, hogy mi lesz a következő lépés, és a Záróvizsga Bizottság is kétségbe vonta a dolgozatok értékelésének megbízhatóságát. Az egyetem sajtóosztályát telefonon és e-mailben is megkerestük, de eddig nem kaptunk választ. Többek között arról érdeklődtünk, hogy mely karokat és hány hallgatót érintett a rendszerhiba, a vizsga melyik fázisában következett be a hiba, valamint hogy mi a záróvizsga menete.

A 444 információi szerint az orvosképzésben az államvizsga három lépcsőből áll: van egy elvileg egységes írásbeli záróvizsga – ez zajlott most kedden –, ezt követi a szóbeli vizsga, ami a lap információ szerint a jövő hét közepén kezdődnek az egyetemeken, majd jön a szakdolgozat megvédése. A két és félórás írásbeli vizsgán egy 5000 kérdéses adatbázisból kell 180-ra választ adni. A lap úgy tudja, hogy a négy orvosegyetemből kettőn, a szegedin és a pécsin papíron töltötték ki a feladatsort a vizsgázók, míg a másik kettőn, Debrecenben és a Semmelweis Egyetemen (SE) online feladatkitöltés volt. Ez utóbbi kettőn állítólag leadáskor "vesztek el" a feladatsorok.

A Semmelweis Egyetem szerda délutáni közleménye szerint a rendszerhiba mintegy 400 hallgatót érintett, és a számítógépes rendszer a 180-kérdésre adott válaszból átlagosan csak 156 tesztválaszt mentett le, vagyis a leadott válaszok közel 15 százaléka eltűnt. A közlemény szerint nem zárható ki a hacker támadás lehetősége sem. Az egyetem tájékoztatása alapján egyeztetnek a debreceni intézménnyel és a záróvizsga-bizottsággal, és közösen dolgoznak a megoldáson. A Semmelweis azt ígérte, hogy május 30-ig 16:00 óráig tájékoztatni fogja az érintett hallgatóit a megoldásról.

Az Országos Orvos, Fogorvos és Gyógyszerész Záróvizsga Bizottság (OZVB) vizsgálata még tart az ügyben, és tájékoztatásuk szerint nem kizárható a hekkertámadás lehetősége sem. A június 5-i gyógyszerésztudományi és a június 17-i fogorvostudományi írásbeli záróvizsgákat várhatóan papír alapon bonyolítják majd le.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) azt közölte az Economxszal, hogy az PTE oktatási igazgatósága nem tud semmilyen informatikai leállásról.

Amint további információkhoz jutunk, frissítjük a cikket.