Hivatalos: Hansi Flick az FC Barcelona új vezetőedzője

Hansi Flick váltja a múlt héten menesztett Xavit az FC Barcelona labdarúgócsapatának vezetőedzői posztján, miután a katalán klub bajnoki ezüstérmes lett és a Bajnokok Ligájában negyeddöntőig jutott az előző idényben.[^Index/MTI]

A 59 éves német szakember, Hans-Dieter Flick, legutóbb a német válogatottat irányította, de 2023. szeptember 10-én kirúgták, így ő lett az első kirúgott német szövetségi kapitány a történelemben. Korábban két évig a Bayern München trénere volt, ahol két bajnoki címet és egy Bajnokok Ligája-trófeát szerzett, valamint a klubvilágbajnokságot is megnyerte, így összejött az elképzelhető maximum, a Hatos. Flick 2006 és 2017 között a német szövetség alkalmazásában állt, Joachim Löw segítőjeként dolgozott, és részt vett a válogatott 2014-es világbajnoki győzelmében, valamint további jelentős sikerekben.

Xavi januárban bejelentette, hogy az idény végén távozik, ám április végén úgy tűnt, hogy mégis kitölti a jövő nyárig szóló szerződését. Ennek ellenére a múlt héten bejelentették, hogy a nyáron mégis távozik, és átadja a helyét[^Index/MTI]. A klub hivatalos közösségi felületein jelentette be a vezetőedzőváltást.

Xavi, aki játékosként világ- és kétszeres Európa-bajnok volt, 2021 novembere óta vezette a katalán csapatot. Játékosként 1998 és 2015 között szerepelt a Barcelonában, ahol 25 trófeát nyert, többek között négy Bajnokok Ligája-győzelmet, nyolc spanyol bajnoki címet és három Király Kupát[^Index/MTI].

Flick kinevezése mind az edző múltját, mind az általa képviselt focifilozófiát tekintve nagy lutrinak tűnik a Barcelona számára. A Bayern München és a Köln egykori középpályása, aki edzői pályafutása során eddig összesen egy teljes és egy töredék idényen keresztül volt elsőosztályú csapat vezetőedzője, a Bayern alatt kivételes formába lendült: a Bundesliga-idény második felvonása során 17 meccsből 16-ot megnyert és egyet adott döntetlenre, a BL-menetelésük során pedig emlékezetes módon 8-2-re verték a Messivel és Suarezzel felálló Barcát.

Flick stílusa a passzjátékra és az ellenfél kapujának közelében indított gegenpressingre épül, ami illeszkedhet a Barcelona fiatal játékosainak képességeihez, bár a klub anyagi helyzete miatt nem számíthat komoly igazolásokra és keretfrissítésre.

Nyitóképünk az FC Barcelona X-oldaláról származik.