Tragikus baleset az amszterdami repülőtéren

Egy személy életét vesztette, miután beszorult egy felszállni készülő repülőgép üzemelő hajtóművébe szerda délután az amszterdami Schiphol repülőtéren. Az incidensről a hatóságokat nem sokkal délután 3 óra után értesítették, és a mentőszolgálat munkatársai azonnal a helyszínre siettek.

A baleset a KLM Cityhopper leányvállalatának Embraer 190 típusú rövid hatótávolságú utasszállító repülőgépénél történt, amelynek célállomása Dánia, Billund lett volna. A Sky News beszámolója szerint a repülőgép a futópályához gurult, és éppen felszállni készült, amikor leállították, miután szabálytalanságot észleltek a hajtóműnél. Az utasok és a személyzet is jelen voltak a tragikus esemény idején. A Marechaussee, a repülőtér biztonságáért felelős katonai egység megerősítette, hogy az összes utas és alkalmazott már elhagyta a gépet, és intézkednek az érintettek továbbutazásáról. A járat végül fél óra késéssel szállt fel.

Jelenleg még nem ismert, hogy a férfi hogyan eshetett bele a hajtóműbe, és az áldozat személyazonosságát sem tették közzé. Egyelőre nem világos, hogy az illető utas volt-e, vagy a repülőtér egyik dolgozójával történt a baleset, aki segített a járat felkészítésében. A munkaügyi hatóság vizsgálatot indított az eset körülményeinek tisztázására, és ígéretet tettek arra, hogy később részletes tájékoztatást adnak. A holland KLM légitársaság közleményében azt írta, hogy a körülményeket jelenleg vizsgálják, és a rendőrség is nyomozást indított a baleset miatt, de még korai megmondani, hogy véletlen baleset vagy öngyilkosság történt.

A Holland Biztonsági Tanács (OVV) is elkezdte a baleset kivizsgálását, három nyomozót küldtek a helyszínre. A Schiphol repülőtér vezetősége részvétét nyilvánította az áldozat családjának, és Mark Harbers holland infrastrukturális miniszter is kifejezte sajnálatát az áldozat hozzátartozóinak és a baleset szemtanúinak. A KLM légitársaság közleménye szerint jelenleg minden támogatást megadnak az utasoknak és munkatársaiknak, akik szemtanúi voltak az esetnek, és hozzátették, hogy vizsgálatot indítottak az esettel kapcsolatban. A repülőtér szóvivője az ANP holland hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy „gondolataink a hozzátartozókkal vannak, és segítséget nyújtunk azoknak az utasoknak és kollégáknak, akik szemtanúi voltak az esetnek”. A Schiphol Európa egyik legforgalmasabb légiforgalmi csomópontja, ahol a múlt hónapban csaknem 5,5 millió utas használta a repülőteret.