Újra nyomozhatnak a gyanús közbeszerzések ügyében

A GÉ-65 Mérnökiroda Kft. és Bereg Konstruktor Kft. által megnyert tenderek körülményei ismét a hatóságok látókörébe kerülhetnek, miután Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Vadai Ágnes parlamenti képviselő kérdését. A korábban lezárt nyomozás újraindulhat, hiszen új részletek kerültek napvilágra a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban.

A GÉ-65 Mérnökiroda Kft. és Bereg Konstruktor Kft. több közbeszerzési eljárást nyert meg, melyek során szorosan megközelítették vagy pontosan eltalálták a beruházók által rendelkezésre bocsátott összegeket. A tenderekkel kapcsolatban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentése nyomán indult nyomozást a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság korábban megszüntette.

A nyomozás előzménye, hogy Kovács Sándor szabolcsi fideszes országgyűlési képviselő barátja, Galambosi Csaba cégei jelentős közbeszerzéseket nyertek el a térségben, melyek meghívásos alapon és verseny nélkül zajlottak. Nyírkarász polgármestere, Szalmási József a rendőrségen azt állította, hogy Kovács megzsarolta őt a GÉ-65 Mérnökiroda Kft. javára, különben a község nem jutna uniós forráshoz.

A rendőrség a feljelentés alapján eljárást folytatott, de bizonyítékok hiányában megszüntette azt. Szalmási József később azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy jó a viszonya Kovács Sándorral, és lehet, hogy részeg volt, amikor a rendőrségen beszélt.

Az Átlátszó közbeszerzési szakértőjével végzett vizsgálat során több esetben is minimális eltérést találtunk a rendelkezésre álló összeg és a nyertes ajánlat között. A kiírók az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentumok szerint nem adtak meg becsült értéket, így a pályázók hivatalosan csak a közbeszerzés lezárultát követően értesülhettek volna a kiíró kalkulációjáról.

Vadai Ágnes (DK) parlamenti képviselő írásbeli kérdést nyújtott be Polt Péter legfőbb ügyésznek, amelyet feljelentésként értékelve továbbított a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának. Így a korábban lezárt ügyben újra nyomozás indulhat. A Közbeszerzési Hatóság is vizsgálódhat, mivel a cikk megjelenésével egyidőben közérdekű bejelentést tettünk a hatóságnál.

Katus Eszter